Dossier

Slaapapneu

29 maart 2017
apneu

Aanslepende vermoeidheid, snurken, concentratieverlies en zelfs bepaalde stemmingsstoornissen en depressies kunnen het gevolg zijn van een stokkende ademhaling tijdens de slaap. Een juiste diagnose opent gelukkig de weg naar een gerichte behandeling.

Aandoening

Tijdens de nacht kan het voorkomen dat de ademhaling moeilijker wordt, waardoor de ademhalingsstroom vertraagt (er is dan sprake van hypopneu - komt vaker voor bij vrouwen) of volledig geblokkeerd wordt (eigenlijke apneu). Deze episodes zijn van korte duur, maar kunnen meermaals voorkomen in de loop van eenzelfde nacht en uiteindelijk een impact hebben op de kwaliteit van de slaap en op de gezondheid.

De cijfers met betrekking tot de getroffen bevolking lopen sterk uiteen naargelang de studies, maar een daarvan, gepubliceerd in december 2016, heeft het over zo’n 49 % van de volwassen mannen en 23 % van de volwassen vrouwen, waarvan een groot deel niet weet dat het last heeft van apneu. De symptomen zijn immers zeer uiteenlopend en kunnen doen denken aan andere aandoeningen, of de patiënt niet meteen zorgen baren. De diagnose wordt bijgevolg vaak vrij laat gesteld. En er is niet echt een leeftijd waarop apneu begint, hoewel het vaker voorkomt na de leeftijd van 60 jaar. Het kan voorkomen vanaf de kindertijd of adolescentie.

De eerste die de dupe is van deze ademhalingsverminderingen/-stops is de slaap: de nacht is doorspekt van micro-ontwaken en bij het opstaan in de ochtend heeft men de indruk niet uitgerust te zijn. De vermoeidheid zet zich in met soms slaperigheid overdag. Deze zin om te slapen kan licht zijn, maar kan ook leiden tot onmogelijk te controleren in slaap vallen, zelfs tijdens dagelijkse activiteiten of achter het stuur van de auto!

 

Drie vormen van apneu

  • Centrale slaapapneu: het gevolg van een disfunctie in de hersenen, waardoor het brein soms “vergeet” om een signaal naar de ademhalingsspieren te sturen.
  • Obstructieve slaapapneu: de ademweg wordt geblokkeerd door een fysiek obstakel.
  • Gemengde slaapapneu: een combinatie van beide vormen. 

Enkele apneus per nacht zijn niet problematisch en zelfs normaal, zolang het aantal beperkt blijft tot 5 per uur. Anders is er sprake van een slaapapneusyndroom.

  • Licht: 6 tot14 apneus/hypopneus per uur
  • Matig: 15 tot 30 apneus/hypopneus per uur
  • Ernstig: meer dan 30 apneus/hypopneus per uur 

 

Een anatomische obstructie

De meest voorkomende oorzaken van obstructie komen van de neus (poliepen...) of van de keel zelf. De apneus kunnen te wijten zijn aan overmatige ontspanning van de wanden van de keel of van de tongspier, die hierdoor meer plaats innemen en de circulatieruimte voor de ademstroom verkleinen. De tong kan naar achter kantelen (waardoor sommige apneus alleen te maken hebben met de ligging op de rug) en het zachte verhemelte kan een beetje verzakken. Te grote amandelen kunnen ook de ruimte opvullen. De ademhaling is verstoord, wat leidt tot herhaaldelijk ontwaken tijdens de nacht en een daling van de zuurstofverzadiging van het bloed.