Dossier

Myoom

03 september 2015
myoom

Bij sommige vrouwen ontstaan zwellingen in de baarmoeder. Deze zwellingen worden myomen genoemd. Ze geven zelden problemen en vaak worden ze niet eens opgemerkt. Toch geven ze aanleiding tot ongerustheid. Wat moet u weten?

Aandoening

Myomen (ook wel fibromen of vleesbomen genoemd) zijn bolvormige gezwellen die ontstaan door een wildgroei van spier- en bindweefsel in de baarmoederwand.

De grootte ervan en de snelheid waarmee een myoom groeit, zijn bij elke vrouw anders. Bij de ene blijft het zo klein als een erwt, bij de andere wordt het zo groot als een voetbal. Bij de meeste patiënten groeien ze op meerdere plaatsen en kunnen zowel naar de binnenkant als naar de buitenkant van de baarmoeder groeien.

Myomen zijn de meest voorkomende tumoren bij vrouwen, maar ze zijn bijna altijd goedaardig. Ze ontstaan vooral bij dertigers en veertigers. Na de menopauze nemen ze meestal af in aantal en omvang.

De kans op een kwaadaardig myoom is erg klein: 0,1% van de vrouwen met een myoom blijkt een kwaadaardig gezwel te hebben. De meest frequente tumor is het leomyosarcoom, waar nog geen behandeling voor bestaat. Het grootste probleem is dat een echografie of MRI-scan geen verschil tussen kwaadaardige en goedaardige cellen toont. Bij een operatieve verwijdering weet de arts dus niet zeker of hij met een kankergezwel te maken heeft. Cellen die achterblijven in de buikholte groeien opnieuw aan op verschillende plaatsen in het lichaam. Gaat het om kwaadaardige cellen, dan kunnen die uitzaaien. Het is dus erg belangrijk dat de endoscopie heel omzichtig wordt uitgevoerd. De patiënt kan ook een operatie ondergaan waarbij de baarmoeder buiten de buik wordt geopereerd om het risico op celverspreiding te beperken.