Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Carpaletunnelsyndroom: Erkenning als beroepsziekte

22 april 2014
Carpaletunnelsyndroom

Regelmatige hinder door tintelende, verdoofde of pijnlijke vingers kan wijzen op het carpaletunnelsyndroom (CTS). Gelukkig is die aandoening te behandelen, al dan niet operatief.

Erkenning als beroepsziekte

Doordat bepaalde activiteiten sneller dan andere aanleiding kunnen geven tot het carpaletunnelsyndroom, wordt de aandoening in bepaalde gevallen erkend als een beroepsziekte. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet u op het werk voldoende lang aan een risico hebben blootgestaan: herhaaldelijke overstrekking of hyperflexie van de pols, rechtstreekse druk op de handpalm, mechanische trillingen in de bovenste ledematen … Bepaalde beroepen houden dus een verhoogd risico in: schoonmaakster, bouwvakker, carrosseriebouwer enz. Op een toetsenbord werken wordt dan weer niet als een risicofactor beschouwd.

Het is trouwens niet zo dat het carpaletunnelsyndroom bij mensen met een bepaald beroep automatisch wordt erkend als beroepsziekte. U moet hoe dan ook een aanvraag indienen bij het Fonds voor de Beroepsziekten, die geval per geval zal beoordelen. Hoe de procedure verloopt, leest u op de website van het Fonds voor de Beroepsziekten. In geval van een positieve evaluatie krijgt u een terugbetaling van uw medische kosten en een (meestal tijdelijke) uitkering voor arbeidsongeschiktheid.