Dossier

Carpaletunnelsyndroom

22 april 2014
Carpaletunnelsyndroom

Regelmatige hinder door tintelende, verdoofde of pijnlijke vingers kan wijzen op het carpaletunnelsyndroom (CTS). Gelukkig is die aandoening te behandelen, al dan niet operatief.

Aandoening

Tintelt uw hand vaak of is ze geregeld verdoofd of pijnlijk, vooral ter hoogte van uw duim, wijsvinger en middelvinger? Dan hebt u mogelijk last van het carpaletunnelsyndroom (CTS), net als 1 tot 5% van de bevolking. De klachten doen zich vaak 's nachts voor. Dikwijls zijn ze voelbaar in beide handen en soms stralen ze uit naar de armen.

Het carpaletunnelsyndroom is het gevolg van de beknelling van een grote zenuw (de nervus medianus of middenzenuw) in de carpale tunnel. Dit is een soort van kanaal, gevormd door de handwortelbeentjes (de pols) achteraan en een dik ligament vooraan. De middenzenuw splitst zich ter hoogte van de hand op in verschillende vertakkingen. Ze zorgt voor de gevoeligheid in de vingers en stuurt ook bepaalde spieren aan. Normaal gezien moet de carpale tunnel de middenzenuw  beschermen. Maar als de andere structuren die in het kanaal zitten, zoals de ligamenten en pezen, opzwellen of ontsteken, drukken die op de zenuw. En het is die druk die de aandoening veroorzaakt.

Bij vrouwen komt het carpaletunnelsyndroom drie keer meer voor dan bij mannen. Logisch, want bij vrouwen is de diameter van de carpale tunnel gemiddeld kleiner. Gelukkig is de aandoening te behandelen, al dan niet operatief.