Nieuws

Suppo’s nog steeds niet geregistreerd als geneesmiddel

23 november 2012 Gearchiveerd
suppos

Gearchiveerd

Tien maanden na onze klacht over de suppo’s van de firma Soria Bel bij het Geneesmiddelenagentschap worden ze nog steeds vrij verkocht, zonder zelfs maar een bijsluiter.

De zetpillen Supposor Eucalipto en Supposor Bucco van de firma Soria Bel zijn nog steeds vrij te verkrijgen in de apotheek als een gewoon consumptieproduct. Liefst tien maanden na onze klacht bij het Geneesmiddelenagentschap is er dus nog niets veranderd: de suppo’s zijn nog altijd niet geregistreerd als geneesmiddel. Daardoor mogen ze worden verkocht zonder bijsluiter en zonder informatie of instructies voor een veilig gebruik, wat wij onverantwoord vinden.

 

Te koop zonder info of instructies

Bepaalde zetpillen met terpeenderivaten, zoals Supposor Eucalipto en Supposor Bucco, zijn bestemd voor erg jonge kinderen en zelfs zuigelingen, terwijl hun doeltreffendheid geeneens is bewezen. Wij klaagden deze toestand al in januari 2012 aan bij het Geneesmiddelenagentschap, dat zelf ook pleit voor strengere maatregelen. De firma Soria Bel werd daarop op de vingers getikt, maar heeft haar producten tot op vandaag nog steeds niet laten registreren als geneesmiddelen.

Tien maanden na de feiten gingen wij immers langs bij 15 apotheken in heel België, waar de zetpillen van Soria Bel nog altijd te koop waren of op bestelling te krijgen. Zonder bijsluiter …

 

Aanpassing bijsluiters laat op zich wachten

Nochtans zijn dergelijke “natuurlijke” middelen niet zonder risico, zeker niet voor kleine kinderen. Ze bevatten namelijk terpeenderivaten, bestanddelen zoals kamfer en eucalyptol, die worden gebruikt bij luchtwegproblemen. Deze kunnen bij kleine kinderen neurologische problemen, voornamelijk stuipen, veroorzaken. Daarom moet de bijsluiter worden aangepast.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap raadde al eind september 2011 aan om alle zetpillen met terpeenderivaten, die waren geregistreerd als geneesmiddel, niet meer toe te dienen aan kinderen jonger dan 30 maanden en evenmin aan bepaalde categorieën oudere kinderen. Toch zijn de bijsluiters van geneesmiddelen zoals Eucalyptine Le Brun en Eucalyptine Pholcodine Le Brun nog niet up-to-date.

 

Test-Aankoop houdt het been stijf

Wij begrijpen niet waarom zo’n dossier zoveel tijd in beslag neemt. We betreuren het dat het Geneesmiddelenagentschap de zaken niet strenger aanpakt. Producten die nutteloos zijn en mogelijke bijwerkingen kunnen veroorzaken, moeten sneller van de markt worden gehaald. Firma’s krijgen te veel tijd om producten of bijsluiters aan te passen, wat een gevaar kan inhouden voor de consument.

Als uw kind hoest (of verkouden is), raden we af om onmiddellijk naar een geneesmiddel te grijpen. Ze helpen weinig of niet, versnellen de genezing niet en beschermen niet tegen mogelijke complicaties, terwijl ze soms wel ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken.