Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Een slecht rapport voor bijna 900 geneesmiddelen!

25 maart 2016
weet wat u slikt

25 maart 2016

Sinds 2014 kunt u in onze databank nagaan of een bepaald geneesmiddel nuttig is. Aan de 4000 reeds geëvalueerde geneesmiddelen, werden er nu 2 500 toegevoegd. Helaas zijn er nog steeds heel wat van twijfelachtig allooi: voor 11 % bestaan er ernstige twijfels of ze wel werken of voldoende veilig zijn, 2 % wordt afgeraden.

Inleiding

Wilt u de échte waarde van een geneesmiddel te kennen?

  • Raadpleeg de Databank geneesmiddelen of download onze app InforMED.
  • Voor specifieke vragen kunt u terecht bij onze advieslijn gezondheid op 02 542 33 94.

De 7 250 geneesmiddelen op de Belgische markt zijn niet allemaal even nuttig. Ons team van apothekers en artsen ontwikkelde daarom een databank waarin de échte waarde van zo’n 6 500 geneesmiddelen eenvoudig kan worden opgezocht. Op basis van wetenschappelijke bronnen kwalificeerden ze elk van deze producten als nuttig, beperkt nuttig, met een betwistbaar nut of af te raden.

Van nuttig en beperkt nuttig ...

Volgens ons team van apothekers en artsen is zo’n 86 % van de beoordeelde geneesmiddelen werkzaam en voldoende veilig. De meerderheid van de geneesmiddelen kreeg dus het label nuttig (54%) of beperkt nut (32%).

... tot betwistbaar en af te raden

Over 13 % van de beoordeelde geneesmiddelen stelt het team zich ernstige vragen. Voor maar liefst 742 producten (11 %) bestaan er grote twijfels of ze wel werken en/of voldoende veilig zijn. 139 geneesmiddelen (2 %) worden volledig afgeraden. Deze medicatie heeft meer nadelen dan voordelen en moet van de markt verdwijnen!

Van de 1 070 geëvalueerde geneesmiddelen die zonder voorschrift te koop zijn, is 33 % van betwistbaar nut, 7 % moet gewoon van de markt verdwijnen. Firma’s trachten televisiekijkend België echter dagelijks te overtuigen van producten die meer dan eens van twijfelachtig allooi zijn.

Tijd voor actie

Twee jaar geleden bezorgden wij aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) de volledige lijst met af te raden medicijnen. Heel recent adviseerde de commissie voor geneesmiddelenbewaking van het Europees Geneesmiddelenagentschap wel om Locabiotal, dat wij al sinds 2014 afraden, van de markt te halen. Dat is een goede zaak, al blijft het wachten op de definitieve beslissing.
Ook enkele andere producten die we toen afraadden zijn niet meer te verkrijgen in onze apotheken: het laxativum Softene, Azaron lotion tegen jeuk bij insectenbeten, evenals de samengestelde hoestsiropen Saintbois en Nortussine. Er zijn volgens ons echter nog heel wat geneesmiddelen die geen plaats verdienen, zoals ook andere hoestsiropen die uit meerdere actieve bestanddelen bestaan, en waarvoor het FAGG begin 2012 al een actieplan klaar had.