Nieuws

Biosimilars: volstrekt te betrouwen

26 december 2018
biosimilars

Het FAGG en het RIZIV lanceerden onlangs een campagne over biologische geneesmiddelen. Doel: patiënten informeren en artsen over de streep trekken om vaker "biosimilars" (goedkopere kopieën) voor te schrijven. Een initiatief dat wij steunen!

Biologische geneesmiddelen worden steeds meer ingezet in de strijd tegen kanker, reuma en andere aandoeningen. Veel van die middelen zijn helaas peperduur (een behandeling tegen kanker kan bv. oplopen tot € 100 000 per patiënt).

Vervalt een patent van zo'n biologisch geneesmiddel, dan mag een concurrererende firma een generieke versie op de markt brengen. Een kopie met dezelfde werkzame stof, genaamd: een "biosimilar”.

De komst van zo’n biosimilar doet de prijs van een behandeling dalen. Deze daling kan meer dan 30% bedragen en zorgt dus voor aanzienlijke besparingen voor het gezondheidszorgsysteem. Mooi meegenomen wetende dat onze ziekteverzekering serieus onder druk staat door al die dure medicijnen (lees er alles over in ons dossier Betaalbare geneesmiddelen)!

Maar om fabrikanten te stimuleren om biosimilars op de markt te brengen, moeten er genoeg van zulke generieken worden voorgeschreven door artsen. En dat gebeurt nog te weinig. Vandaar de campagne van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering). 

Niet identiek, wel in hoge mate gelijkwaardig!

In tegenstelling tot de “gewone” chemisch geproduceerde generische geneesmiddelen, zijn biosimilars geen exacte kopieën. Ze worden, zoals alle biologische geneesmiddelen, geproduceerd door levende organismen (bacteriën, gisten, levende cellen …). Met als gevolg dat er altijd een beetje variatie zal zijn in het eindproduct. 

Maar qua doeltreffendheid en veiligheid is een biosimilar bewezen gelijkwaardig met het originele middel. De fabrikant moet aantonen dat kleine verschillen qua therapeutische werking geen verschil uitmaken. Daar wordt streng op toegezien.

Wantrouwen niet gegrond

Vanwege die kleine, structurele verschillen vinden sommige mensen dat we de term “generiek” niet mogen gebruiken. Daarom spreken we van “biosimilair”. 

Een vervelend gevolg: weinig mensen kennen die term. En wat men niet kent, roept wantrouwen op.

Maar dat wantrouwen is dus niet nodig. Tot op heden kon geen enkel veiligheidsrisico worden gedetecteerd dat kan worden toegeschreven aan het feit dat een middel een kopie is van een origineel middel. Ook niet wanneer er van een origineel middel wordt overgeschakeld naar een biosimilar en vica versa.

Meer weten over biosimilars?

Surf naar www.biosimilairegeneesmiddelen.be, de website van de campagne van het FAGG en het RIZIV. 

In ons magazine Test Gezond hebben we overigens al meermaals over biosimilars geschreven. Lees onze artikels in Test Gezond 137 en Test Gezond 146