Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Muntjes zijn geen medicijnen

02 april 2014
raad

02 april 2014
Mijnheer H. vraagt zich af waarom de Altoidspastilles, die hij zo doeltreffend vindt tegen maagpijn, van de markt zijn gehaald.

Die Altoids-pastilles werden al in 1780 op de markt gebracht en aangeprezen als remedie tegen maagpijn. In de jaren 20 van de vorige eeuw werden ze in de reclame zelfs voorgesteld als middel tegen "giftige gisting" in de maag. In feite gaat het echter helemaal niet om een geneesmiddel, maar louter om pepermuntjes. Het is een product van de firma Wrigley, een van de grootste snoepproducenten ter wereld.

Nu klopt het wel dat pepermunt in de plantengeneeskunde wordt aangeprezen als middel tegen maagpijn en andere maag- en darmklachten. Verschillende studies hebben ook uitgewezen dat pepermuntolie dergelijke klachten inderdaad in zekere mate kan verlichten.

Dat de Altoids-pastilles niet meer in ons land te koop zijn, is wellicht een zuiver commerciële beslissing van de fabrikant. Alleszins is de verkoop zeker niet verboden door de gezondheidsinstanties. Wilt u toch nog koste wat het kost Altoids-muntjes bemachtigen, dan kunt u er altijd online bestellen. Maar er zijn natuurlijk tal van gelijkaardige muntjes op de markt. Die geven misschien hetzelfde effect.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2