Antwoord van expert

Is Antalium meer dan een placebo?

01 augustus 2016
raad

Mevrouw L. vraagt wat wij vinden van Antalium, een zalf die gewrichtspijn door artrose zou verlichten.

De ouders van onze lezeres hebben reclame met een gratis staal van de zalf in de bus gekregen. Antalium zou helpen tegen pijn en stijfheid door artrose. Het hoofdbestanddeel is organisch silicium.

Over zalven met silicium zeiden wij al in 2001 dat hun nut helemaal niet bewezen is en dat de verkopers misbruik maken van de goedgelovigheid van mensen met pijn.

De vernieuwde formule van Antalium bevat nu ook extracten van zwarte bes en moerasspirea, alsook chondroïtine en glucosamine. Stoffen waarvan wij, net zoals voor silicium, niet meteen verwachten dat ze door de huid zullen dringen om in te werken op de gewrichten. Maar misschien zijn er sinds onze kritiek destijds wel overtuigende wetenschappelijke studies gepubliceerd?

De Antalium-website refereert aan meerdere studies, wat op de argeloze consument indruk kan maken. Maar als we die van dichterbij bekijken, blijkt dat er nergens sprake is van zalf of artrose. Wat valt er bijvoorbeeld te besluiten uit een studie die aangeeft dat voeding een bron is van silicium en dat mannen er meer van opnemen dan vrouwen … omdat ze meer bier drinken? Dat is werkelijk bij de haren getrokken!

Een tube Antalium-zalf van 150 ml kost bijna € 30. Ons inziens kunt u pijnlijke en stramme gewrichten evengoed masseren met eender welke zalf of olie, het “effect” zal hetzelfde zijn. Volgens de reclame zou de zalf ook helpen tegen rimpels! Alle argumenten, ook onzinnige, zijn blijkbaar goed om te verkopen.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier