Nieuws

Voeding op events: geef uw ogen de kost

26 maart 2013
hygiène alimentaire

Wij kochten vorig jaar voedingsmiddelen op 20 evenementen. Bij drie op vier van gecontroleerde eettentjes zat alles goed qua hygiëne. Maar de microbiologische kwaliteit van 15 % van de gekochte stalen was ronduit slecht.

Wij trokken tussen juni (Ducasse in Bergen) en december 2012 (kerstmarkt Brussel) naar 20 evenementen en kochten 64 voedingsmiddelen aan eetkraampjes (braadworsten, pita’s, softijs, nems, wafels, belegde broodjes enz.). Uit eerdere onderzoeken bleek dat de voedselveiligheid en -hygiëne op evenementen dikwijls te wensen overlieten.

Zowel de gebrekkige kwaliteit van de basisingrediënten als de netheid van het verkooppunt, het materiaal en de personen kunnen een bron zijn van bederf veroorzakende en/of ziekmakende bacteriën. Hygiëne en goede praktijken zijn dan ook sleutelwoorden bij de bereiding en bewaring van voeding.

Hygiëne verkooppunten kan nog beter

Slechts in één staal (een couscous kefta gekocht op de fêtes de Wallonie) vonden we de ziekmakende bacterie Bacillus cereus terug, al bleef de hoeveelheid van die bacterie nog min of meer aanvaardbaar.

Het staal met die ziekmakende bacterie bevatte echter ook te veel bacteriën die wijzen op een gebrek aan hygiëne. Dat had te maken met de hygiëne van het verkooppunt en met de temperatuur van de couscous (amper 50°C). In dat bedje zijn helaas nog meer eettentjes ziek.

Zo vonden we in de stalen room- en softijs vaak te veel coliformen, alweer een indicator van een gebrekkige hygiëne. Ook het totaal kiemgetal, evenzeer een aanwijzing voor de algemene hygiëne was in een aantal stalen te hoog.

Al bij al liet de kwaliteit van bijna een vierde van de geteste stalen te wensen over. 10 % van de verkooppunten was een erg slecht voorbeeld inzake hygiëne.

Korte vorming voor verkopers

Onze resultaten tonen dat er nog ruimte voor verbetering is. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en de gemeenten moeten blijvend controles uitvoeren op dit soort van evenementen. Immers, net zoals bij de reguliere horecazaken zijn ook de eetkraampjes én de verkopers die erin staan, gebonden aan een resem strikte regels inzake voedselveiligheid en -hygiëne.

Iedereen die voeding wil verkopen en zich daartoe laat registreren bij het FAVV, wordt verondersteld de maatregelen voor een goede hygiëne te kennen en te kunnen toepassen. Uit de praktijk blijkt echter dat dit niet altijd het geval is, of dat men die maatregelen niet voldoende in de praktijk brengt. Een korte opleiding op het moment van registratie kan dit hiaat helpen dichten.