Nieuws

Titaandioxide eindelijk verboden in Europa

12 oktober 2021

Europa heeft beslist om titaandioxide (E171) te bannen, een potentieel giftige kleurstof die vaak gebruikt wordt in snoepgoed en gebak. Een beslissing die we al jaren afdwingen en dus zeker toejuichen.

Titaandioxide (E171) wordt niet langer beschouwd als een veilig voedseladditief. Na analyse van duizenden studies oordeelde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) immers dat niet kan worden uitgesloten dat de stof een risico betekent voor ons DNA (genotoxiciteit). Wij eisen al jaren dat de Europese Unie titaandioxide bant uit voedingsproducten, en zijn dan ook tevreden met de beslissing. 

In oktober 2020 had het Europees Parlement de Commissie al gevraagd dit omstreden additief te verbieden. Ook wij hadden de Europese Commissie opgeroepen om E171 te schrappen van de lijst met toegestane additieven. Dat is nu ook gebeurd.

Twijfelachtig esthetisch additief

Je vindt titaandioxide vooral in kauwgom. Na analyse van de etiketten in mei van dit jaar troffen we het additief aan in meerdere merken (Sportlife, Bubblicious, peppermint en spearmint van de merken Everyday en Boni van Colruyt, in verschillende varianten van het merk Albert Heijn en het merk Aldi, ...).

Ook in versiering van gebakjes zit vaak E171. Wij vonden het terug in glazuur en tekenpotloden voor gebak, in chocoladepastilles van Aldi, maar ook in tal van producten van het merk Aveve en in de snoepjes Choco peanuts van Aldi en de multivitaminecapsules van het merk Biover en het merk Boni van Colruyt. 

Nochtans biedt dit additief geen enkele toegevoegde waarde, het wordt enkel om esthetische redenen gebruikt.

In de meeste landen van de Europese Unie was E171 al grotendeels verdwenen uit de ingrediëntenlijst van veel voedingsproducten. Fabrikanten die ze nog altijd gebruiken, hebben tot medio 2022 om de stof uit hun producten te halen. Lees meer over titaandioxide en andere additieven in ons dossier.

Naar ons dossier additieven