Nieuws

Nog altijd servies met gevaarlijke bamboevezels in de rekken

22 juni 2021

Sinds februari 2021 geldt er een verbod op de verkoop van producten die bamboevezel en melanine bevatten. Bij een eenvoudige steekproef troffen we er nochtans verschillende aan. Laat je er niet door om de tuin leiden en blijf dergelijke producten vermijden. Wij hebben deze inbreuken gemeld aan het FAVV.

Bamboe-servies is al enige tijd volop in de mode. Dat het minder giftig en ecologischer zou zijn dan plastic servies, gaf het product een duwtje in de rug. Maar dat is niet altijd het geval ...

Kinderservies met giftige stoffen

Sommige van deze producten bevatten echter niet enkel bamboe, maar ook bamboevezels waarin ook gebruik gemaakt van twee schadelijke stoffen, met name melamine (om de vezels onderling bij elkaar te houden) en formaldehyde. Stoffen die kunnen vrijkomen bij temperaturen boven 70°C, bijvoorbeeld bij verhitting in een magnetron.
Afgezien van mogelijke veiligheidsrisico's beweren deze producten soms ten onrechte dat zij biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk zijn. Dit is echter niet het geval, aangezien zij ook plastic bevatten.

Verkoop verboden, maar strengere controles nodig

De Europese Commissie heeft in februari 2020 de verkoop van dergelijke producten al verboden. België had als startdatum voor scherpere controles het tweede kwartaal van 2021 vooropgesteld. Het is aan het FAVV om die controles op te drijven en scherper te reageren op inbreuken. 

Wij deden zelf een steekproef om na te gaan in welke mate dit verbod werd gerespecteerd en vonden verschillende producten voor baby’s en jonge kinderen terug. Kinderservies dat bijvoorbeeld online beschikbaar is op Sebio, Nature & Découverte, fruugo, smallable, of l’armoire de bébé, maar ook in bepaalde fysieke winkels : producten van het merk Lässig of het merk Ekobo. We hebben uiteraard meteen onze bevindingen overgemaakt aan het FAVV en het agentschap verzocht zijn controles te verscherpen.

Onderstaande twee producten zouden niet meer mogen worden verkocht:

Bamboe OK, voorzichtig met melamine

Producten die een combinatie van bamboevezels en melamine bevatten zijn dus te vermijden. Ze zijn in principe verboden, maar zoals onze steekproef al uitwees, zijn er nog verschillende te koop. Wees dus oplettend.

Producten in bamboe die een laagje vernis hebben zijn wél toegelaten. Dat is bijvoorbeeld het geval met onderstaand product. De houtvezels van het bestek en de kommetjes zijn duidelijk zichtbaar. Je kunt ze niet verwarren met plastic. 

Keukengerei, borden, bekers... gemaakt van 100% melamine (foto hieronder) zijn niet verboden, maar het risico van voedselbesmetting is niet uitgesloten. Zij worden bovendien aan een verscherpte controle onderworpen en zodra het FAVV van oordeel is dat er een risico op migratie bestaat, worden de producten teruggeroepen.

Ze zijn zeker minder schadelijk, maar wij raden toch af ze te kopen.

Heb je dergelijke producten al in huis, let dan op het volgende:

  • Controleer of het FAVV het product niet heeft teruggeroepen (de terugroepingen dateren van 2020, tik "bamboe" in het zoekveld). In deze gevallen kan je het terugbrengen naar de winkel en om terugbetaling vragen. Volgende producten werden bijvoorbeeld teruggeroepen: eetset voor kinderenborden en kommetjes voor kinderen of bekers.
  • Gebruik ze niet in de magnetron.
  • Gebruik ze niet voor hete dranken en hete gerechten (geen risico bij gebruik met koud of lauw voedsel).
  • Was ze bij voorkeur met de hand af. Let op met te hete programma’s van je vaatwasser.
  • Let op tekenen van slijtage (dof uiterlijk ...) en vervang ze als ze beschadigd zijn.

Vragen over het effect van migratie op voedsel?

Aarzel niet om ons volledige dossier over dit onderwerp te raadplegen. Je zult meer te weten komen over de risico's, de omstandigheden die migratie bevorderen, manieren om migratie te vermijden, de veiligste materialen en de producten die we al in twijfel hebben getrokken.

Naar ons dossier migratie in voeding