Nieuws

Mycotoxines in tomatensaus

04 november 2019

Tijdens recente analyses troffen onze experts mycotoxines aan in tomatensauzen. Dat zijn stoffen afkomstig van schimmels. Ze zijn niet waarneembaar met het blote oog, maar wel schadelijk voor onze gezondheid. Belangrijk dus om ze te bannen uit onze dagelijkse voeding. 

De aanwezigheid van mycotoxines in dagelijkse levensmiddelen baart ons al een aantal jaar zorgen. Enkele maanden geleden analyseerden we de aanwezigheid van mycotoxines in verschillende etenswaren (kruiden, sauzen, droog fruit, ...). Sommige van deze gifstoffen zijn reeds opgenomen in de Europese wetgeving, andere nog niet.

Wij analyseerden biologische en niet-biologische tomatensauzen, met zeer verrassende resultaten. Zeven van de 25 geanalyseerde verpakkingen waren besmet, waarvan twee met hoge hoeveelheden. De aangetroffen mycotoxines (Alternariol en Alternariol-ME) vallen nog niet onder de Europese wetgeving en zijn dus aan geen enkele maximale hoeveelheid onderworpen.

Binnenkort meer controles

We gaven deze verontrustende resultaten door aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en aan de FOD Volksgezondheid. Beide instanties nemen onze analyses ernstig.

De FOD Volksgezondheid maakte onze analyses over aan Europa, dat hiervoor bevoegd is. Zij lieten ons weten dat de Europese instanties reeds met het onderwerp bezig waren en dat er binnenkort een Europese aanbeveling zal worden gepubliceerd voor deze specifieke mycotoxines. Deze aanbeveling bepaalt voor verschillende voedselcategorieën (waaronder ook bewerkte producten op basis van tomaten) indicatieve waarden qua maximale mycotoxineconcentraties.

Op basis van deze aanbeveling zal het FAVV controles uitvoeren en zal het bij overdreven waardes een onderzoek instellen.

Persoonlijke voorzorgsmaatregelen

Op individueel niveau kun je als consument niet zo heel erg veel beginnen tegen mycotoxines. Het zijn vooral de telers en producenten die mycotoxines moeten tegengaan in hun productieproces. 

Door voldoende gevarieerd te eten en bij voorkeur verse en lokale producten te gebruiken, kans je het risico verminderen dat je overdreven hoeveelheden mycotoxines consumeert. 

Om besmetting te vermijden is het belangrijk om voeding correct en op de juiste temperatuur te bewaren. De etiketten vertellen je hoe je de producten best bewaart.
Wil je extra tips om te weten hoe je mycotoxines thuis kunt vermijden? Lees dan ons dossier over dit onderwerp.

Lees meer over mycotoxines