Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Giftige koperpotten?

01 augustus 2014
raad

01 augustus 2014
Mijnheer V. heeft massief koperen potten en pannen geërfd. De meeste zijn in goede staat, maar bij sommige is de tinlaag op de bodem hier en daar beschadigd, waardoor het koper blootligt. Hij vraagt of hij die potten nog zonder gevaar kan gebruiken.

Ons lichaam heeft koper nodig. Maar een te hoge dosis kan in theorie giftig zijn, voornamelijk voor de lever. Niettemin kan een gezond lichaam goed hoge concentraties koper verdragen. Er is slechts weet van enkele zeldzame gevallen waarin dit ernstige symptomen heeft opgeleverd. Zo is er in het verleden bij bepaalde bevolkingsgroepen levercirrose vastgesteld bij kinderen, gevoed met melk die bewaard of behandeld was geweest in potten met koper (hoewel ook genetische aanleg een rol zou spelen).

Er zijn echter nog geen gezondheidsproblemen opgetekend als gevolg van het gebruik van koperen potten in de keuken. Hoe dan ook zit er bij potten en pannen meestal een beschermende laag op de bodem, bijvoorbeeld een tinlaag (behalve bij confituurkommen). Als die tinlaag versleten is, kunt u ze met een nieuwe laag laten bekleden. Maar hoe zit het dan met de giftigheid van tin? Ons lichaam neemt in feite niet veel tin op. De hoeveelheid die we opnemen via onze voeding of via tinnen potten of conserven (waarvoor tin wordt gebruikt tegen roestvorming) wordt grotendeels via de natuurlijke weg uitgescheiden.

Het enige wat een te hoge tinopname tot gevolg zou kunnen hebben, zijn maagklachten. Er lijkt echter niet meteen een reden om te vrezen voor de giftigheid van tin. Ook de gegevens over de effecten op lange termijn zijn vrij geruststellend. Organische tinverbindingen kunnen wel giftig zijn, maar die komen niet voor in conservenblikken of vertinde potten en pannen.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2