Antwoord van expert

Is het eten van rauwe aubergines giftig?

08 september 2023
aubergines op een snijplank

Aubergines zijn niet weg te denken uit vele keukens over de hele wereld. Ze hebben een kenmerkende smaak en kunnen op tal van manieren worden gebruikt. Zeker bij een barbecue worden ze vaak als bijgerecht geserveerd. Maar hoe zit het met het eten van rauwe aubergines. Is dat giftig? Wij bekeken de mogelijke risico's en gezondheidsvoordelen van deze groente.

Wat zijn de gezondheidsrisico's van het eten van rauwe aubergines?

Giftige stoffen in rauwe aubergines

Rauwe aubergines bevatten glycoalkaloïden, zoals solanine, maar in relatief kleine hoeveelheden wanneer we het vergelijken met andere groenten uit de nachtschadefamilie. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan aardappelen. Die glycoalkaloïden zijn natuurlijke chemische stoffen die giftig kunnen zijn als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Ze kunnen dan misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. De hoeveelheid solanine in rijpe aubergines is meestal echter zo beperkt dat het niet schadelijk is voor de meeste mensen.

Risico op allergie

Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor aubergines en allergieën ontwikkelen voor deze groente. Allergische reacties kunnen variëren in intensiteit, van een jeukende huid tot ernstigere maag-darmreacties. Raadpleeg een gezondheidsdeskundige als je een allergie vermoedt.

Alternatieven voor rauwe aubergine

Voor wie rauwe aubergines liever vermijdt, zijn er heel wat alternatieven om te genieten van de veelzijdigheid van deze groente. Koken is een van de meest effectieve methoden om gifstoffen te verminderen en aubergines milder van smaak te maken.

Is bereide aubergine goed voor de gezondheid?

Het bereiden van aubergines vermindert het gehalte aan glycoalkaloïden aanzienlijk, waardoor er geen bezorgdheid is over toxiciteit. Bovendien zijn bereide aubergines een goede bron van vezels, vitamine C, antioxidanten en mineralen, waardoor ze een zeker een plaats verdienen op je menu.

Aubergines zijn een uitstekende keuze als bijgerecht bij een barbecue. 

Al onze barbecuetips

Besluit: gebruik aubergines verstandig 

Het eten van aubergines is dus een uitstekende keuze op gezondheidsvlak. Als je gevoelig bent voor voedselallergieën, let dan wel op eventuele reacties. En net zoals bij een aantal andere groenten, eet je aubergine best niet te veel rauw. Ze kunnen moeilijk verteerbare vezels bevatten, maar ook giftige stoffen die bij verhitting worden afgebroken.