Is het eten van rauwe aubergines gezond?
De aubergine is samen met tomaat en sla een van de minst calorierijke verse groenten. Ze bestaat grotendeels uit water (93%) en levert verder vitamine B, E en een behoorlijke concentratie mineralen waaronder kalium (200 mg/100 gr). De vezels (2,5 gr/100 gr), de pectinen en de cellulose stimuleren de ingewanden.
Augbergines hebben heel wat gezondheidsvoordelen te bieden, maar hoe zit het met het eten van rauwe aubergines? Is dat giftig? Wij bekeken de mogelijke risico's.
Wat zijn de gezondheidsrisico's van het eten van rauwe aubergines?
Giftige stoffen in rauwe aubergines
Rauwe aubergines bevatten glycoalkaloïden, zoals solanine, maar in relatief kleine hoeveelheden vergeleken met andere groenten uit de nachtschadefamilie zoals bijvoorbeeld aardappelen.
Die glycoalkaloïden zijn natuurlijke chemische stoffen die giftig kunnen zijn als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Ze kunnen dan misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. De hoeveelheid solanine in rijpe aubergines is meestal echter zo beperkt dat het niet schadelijk is voor de meeste mensen.
Risico op allergie
Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor aubergines en allergieën ontwikkelen voor deze groente. Allergische reacties kunnen variëren in intensiteit, van een jeukende huid tot ernstigere maag-darmreacties. Raadpleeg een gezondheidsdeskundige als je een allergie vermoedt.
Hoe het best genieten van de gezondheidsvoordelen van aubergines?
Het bereiden van aubergines vermindert het gehalte aan glycoalkaloïden aanzienlijk, waardoor er geen bezorgdheid is over toxiciteit.
Koken is een van de meest effectieve methoden om gifstoffen te verminderen en aubergines milder van smaak te maken. Maar ook op de grill of in de oven kun je er smakelijke gerechten mee bereiden.

Aubergines zijn een uitstekende keuze als bijgerecht bij een barbecue.
Besluit: gebruik aubergines verstandig
Het eten van aubergines is een uitstekende keuze op gezondheidsvlak. Bovendien zijn bereide aubergines een goede bron van vezels, vitamine C, antioxidanten en mineralen, waardoor ze zeker een plaats verdienen op je menu.Als je gevoelig bent voor voedselallergieën, is het wel opletten voor eventuele reacties. Rauwe aubergines kunnen moeilijk verteerbare vezels bevatten, maar ook - als je er grote hoeveelheden van eet - giftige stoffen die bij verhitting worden afgebroken. Best niet te veel rauwe aubergines eten dus.
