Is het eten van rauwe aubergines giftig?

Wat zijn de gezondheidsrisico's van het eten van rauwe aubergines?
Giftige stoffen in rauwe aubergines
Rauwe aubergines bevatten glycoalkaloïden, zoals solanine, maar in relatief kleine hoeveelheden wanneer we het vergelijken met andere groenten uit de nachtschadefamilie. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan aardappelen. Die glycoalkaloïden zijn natuurlijke chemische stoffen die giftig kunnen zijn als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Ze kunnen dan misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. De hoeveelheid solanine in rijpe aubergines is meestal echter zo beperkt dat het niet schadelijk is voor de meeste mensen.Risico op allergie
Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor aubergines en allergieën ontwikkelen voor deze groente. Allergische reacties kunnen variëren in intensiteit, van een jeukende huid tot ernstigere maag-darmreacties. Raadpleeg een gezondheidsdeskundige als je een allergie vermoedt.
Alternatieven voor rauwe aubergine
Voor wie rauwe aubergines liever vermijdt, zijn er heel wat alternatieven om te genieten van de veelzijdigheid van deze groente. Koken is een van de meest effectieve methoden om gifstoffen te verminderen en aubergines milder van smaak te maken.
Is bereide aubergine goed voor de gezondheid?
Het bereiden van aubergines vermindert het gehalte aan glycoalkaloïden aanzienlijk, waardoor er geen bezorgdheid is over toxiciteit. Bovendien zijn bereide aubergines een goede bron van vezels, vitamine C, antioxidanten en mineralen, waardoor ze een zeker een plaats verdienen op je menu.
Aubergines zijn een uitstekende keuze als bijgerecht bij een barbecue.