Dossier

De beste marsepein kopen of zelf maken

24 november 2023
marsepein sinterklaas

24 november 2023

Hoewel marsepein het hele jaar door verkrijgbaar is, denken we natuurlijk meteen aan sinterklaas. De verhouding tussen amandelen en suiker moet juist zitten. Hoe meer suiker, hoe lager de kwaliteit en hoe meer calorieën. Ontdek waar je de beste marsepein koopt, of zelf maakt met ons recept.

Marsepein is snoepgoed gemaakt van amandelen en suiker. Suiker is een smaakdrager: het heeft de neiging de smaak te versterken. Heeft de marsepein een te laag suikergehalte, dan zal het amandelaroma dus niet zo sterk tot zijn recht komen. Te veel suiker maakt marsepein dan weer te zoet.

Hoe zit het met de voedingswaarde van marsepein?

Amandelen zijn rijk aan magnesium, kalium, ijzer en zink. De vetten in deze noten zijn hoofdzakelijk enkelvoudig onverzadigde vetten. Dat is een pluspunt voor marsepein in vergelijking met andere zoetigheid. Het is echter geen vrijgeleide om elke dag je buik vol te snoepen.

Marsepein is een caloriebom

Vanwege het hoge gehalte aan suikers en vetten is marsepein immers een calorierijke snack. Reken toch op 425 tot 450 kcal per 100 gram, iets minder dan chocolade.

Natuurlijke ingrediënten in marsepein

Het belangrijkste kwaliteitscriterium is de hoeveelheid amandelen. Die hebben een hoog oliegehalte, wat de smaak verzacht.

Bij kwaliteitsmarsepein bedraagt het amandelpercentage rond de 50 %. In de praktijk ligt dit percentage meestal een pak lager, omdat amandelen een duur ingrediënt zijn. Het is dan ook niet evident om goede marsepein te vinden.

Idealiter bevat marsepein zo min mogelijk additieven zoals bewaarmiddelen en kleurstoffen. Die kunnen immers allergische reacties uitlokken.

Ontdek welke additieven (on)veilig zijn

Bewaarmiddelen

Omdat marsepein zoveel suiker bevat, is er weinig risico op een bacteriële besmetting. Bovendien wordt marsepein slechts gedurende een korte periode verkocht, waardoor het niet zo lang houdbaar moet zijn.

Voor marsepein die eventjes in de winkelrekken ligt, is er wel een minimum aan bewaarmiddelen nodig, om de microbiologische kwaliteit te waarborgen. Voor zelfgemaakte marsepein of verse marsepein van de bakker die je vrij snel opsnoept, mogen ze achterwege worden gelaten.

Kleurstoffen

Ook kleurstoffen zien we liever niet in marsepein. Ze worden immers vaak gebruikt om bepaalde gebreken te verbergen. Kunstmatige kleurstoffen kunnen bovendien allergische reacties veroorzaken.

Nochtans gebruiken veel fabrikanten liever deze synthetische versies omdat ze stabieler zijn dan natuurlijke kleurstoffen.

Hoe vind je de beste marsepein in de supermarkt?

Wie voorverpakte marsepein koopt, checkt maar beter het etiket. Let in de eerste plaats op het amandelgehalte: dat ligt liefst zo hoog mogelijk, maar toch minstens hoger dan 30 %.

Kijk daarnaast ook naar eventuele e-nummers in de ingrediëntenlijst. Check wat hun nut is, en ga in onze databank of er eventueel gezondheidsrisico's aan verbonden zijn.

Een handige tip als er geen etiket voorhanden is, zoals bij de bakker: hoe witter de marsepein, hoe meer suiker (en dus minder amandelen) er is gebruikt en hoe lager dus de kwaliteit. Helaas een extra reden waarom er vaak kleurstoffen worden ingeschakeld, om dit te verdoezelen.

Wij analyseerden de ingrediëntenlijsten van meer dan 30 marsepeinproducten uit de supermarkt, en selecteerden voor jou de beste keuzes op basis van de verhouding suiker-amandelen en de gebruikte additieven. Ontdek hier welke marsepein de beste is.

Welke marsepein is de beste?

Recept voor zelfgemaakte marsepein

Een lekker vers stukje marsepein zónder bewaarmiddelen en kleurstoffen? In een handomdraai en met slechts een handvol ingrediënten maak je huisgemaakte marsepein.

marsepein zelf maken recept kind

Ingrediënten

  • 250 gram bloemsuiker
  • 250 gram amandelpoeder
  • 1 eiwit (voor een vegan versie: 2 eetlepels water)
  • beetje citroensap

Werkwijze

Meng de suiker en het amandelpoeder, en voeg geleidelijk de vochtige ingrediënten toe. Dit gaat heel gemakkelijk in een keukenrobot. Blijf mengen en kneden tot je een bal kunt vormen.

Verpak de zelfgemaakte marsepein in vershoudfolie en laat minstens 24 uur rusten op kamertemperatuur. Eventueel kun je de marsepein nog verder afwerken in leuke vormpjes.

Hoe moet je marsepein bewaren?

Marsepein droogt redelijk snel uit, zeker als je hem zelf hebt gemaakt. Bewaar de marsepein daarom luchtdicht in de koelkast of op (niet te warme) kamertemperatuur en eet hem binnen de twee à drie weken op.

Wil je de marsepein langer bewaren, dan kun je hem ook twee à drie maanden invriezen.

Aanbevolen voor jou