De beste marsepein kopen of zelf maken


Hoewel marsepein het hele jaar door verkrijgbaar is, denken we natuurlijk meteen aan sinterklaas. De verhouding tussen amandelen en suiker moet juist zitten. Hoe meer suiker, hoe lager de kwaliteit en hoe meer calorieën. Ontdek waar je de beste marsepein koopt, of zelf maakt met ons recept.
Marsepein is snoepgoed gemaakt van amandelen en suiker. Suiker is een smaakdrager: het heeft de neiging de smaak te versterken. Heeft de marsepein een te laag suikergehalte, dan zal het amandelaroma dus niet zo sterk tot zijn recht komen. Te veel suiker maakt marsepein dan weer te zoet.
Hoe zit het met de voedingswaarde van marsepein?
Amandelen zijn rijk aan magnesium, kalium, ijzer en zink. De vetten in deze noten zijn hoofdzakelijk enkelvoudig onverzadigde vetten. Dat is een pluspunt voor marsepein in vergelijking met andere zoetigheid. Het is echter geen vrijgeleide om elke dag je buik vol te snoepen.
Marsepein is een caloriebom
Vanwege het hoge gehalte aan suikers en vetten is marsepein immers een calorierijke snack. Reken toch op 425 tot 450 kcal per 100 gram, iets minder dan chocolade.
Natuurlijke ingrediënten in marsepein
Het belangrijkste kwaliteitscriterium is de hoeveelheid amandelen. Die hebben een hoog oliegehalte, wat de smaak verzacht.
Bij kwaliteitsmarsepein bedraagt het amandelpercentage rond de 50 %. In de praktijk ligt dit percentage meestal een pak lager, omdat amandelen een duur ingrediënt zijn. Het is dan ook niet evident om goede marsepein te vinden.
Idealiter bevat marsepein zo min mogelijk additieven zoals bewaarmiddelen en kleurstoffen. Die kunnen immers allergische reacties uitlokken.
Ontdek welke additieven (on)veilig zijn
Bewaarmiddelen
Omdat marsepein zoveel suiker bevat, is er weinig risico op een bacteriële besmetting. Bovendien wordt marsepein slechts gedurende een korte periode verkocht, waardoor het niet zo lang houdbaar moet zijn.
Voor marsepein die eventjes in de winkelrekken ligt, is er wel een minimum aan bewaarmiddelen nodig, om de microbiologische kwaliteit te waarborgen. Voor zelfgemaakte marsepein of verse marsepein van de bakker die je vrij snel opsnoept, mogen ze achterwege worden gelaten.
Kleurstoffen
Ook kleurstoffen zien we liever niet in marsepein. Ze worden immers vaak gebruikt om bepaalde gebreken te verbergen. Kunstmatige kleurstoffen kunnen bovendien allergische reacties veroorzaken.
Nochtans gebruiken veel fabrikanten liever deze synthetische versies omdat ze stabieler zijn dan natuurlijke kleurstoffen.
Hoe vind je de beste marsepein in de supermarkt?
Wie voorverpakte marsepein koopt, checkt maar beter het etiket. Let in de eerste plaats op het amandelgehalte: dat ligt liefst zo hoog mogelijk, maar toch minstens hoger dan 30 %.
Kijk daarnaast ook naar eventuele e-nummers in de ingrediëntenlijst. Check wat hun nut is, en ga in onze databank of er eventueel gezondheidsrisico's aan verbonden zijn.
Een handige tip als er geen etiket voorhanden is, zoals bij de bakker: hoe witter de marsepein, hoe meer suiker (en dus minder amandelen) er is gebruikt en hoe lager dus de kwaliteit. Helaas een extra reden waarom er vaak kleurstoffen worden ingeschakeld, om dit te verdoezelen.
Wij analyseerden de ingrediëntenlijsten van meer dan 30 marsepeinproducten uit de supermarkt, en selecteerden voor jou de beste keuzes op basis van de verhouding suiker-amandelen en de gebruikte additieven. Ontdek hier welke marsepein de beste is.
Recept voor zelfgemaakte marsepein
Een lekker vers stukje marsepein zónder bewaarmiddelen en kleurstoffen? In een handomdraai en met slechts een handvol ingrediënten maak je huisgemaakte marsepein.
Ingrediënten
- 250 gram bloemsuiker
- 250 gram amandelpoeder
- 1 eiwit (voor een vegan versie: 2 eetlepels water)
- beetje citroensap
Werkwijze
Meng de suiker en het amandelpoeder, en voeg geleidelijk de vochtige ingrediënten toe. Dit gaat heel gemakkelijk in een keukenrobot. Blijf mengen en kneden tot je een bal kunt vormen.
Verpak de zelfgemaakte marsepein in vershoudfolie en laat minstens 24 uur rusten op kamertemperatuur. Eventueel kun je de marsepein nog verder afwerken in leuke vormpjes.
Hoe moet je marsepein bewaren?
Marsepein droogt redelijk snel uit, zeker als je hem zelf hebt gemaakt. Bewaar de marsepein daarom luchtdicht in de koelkast of op (niet te warme) kamertemperatuur en eet hem binnen de twee à drie weken op.
Wil je de marsepein langer bewaren, dan kun je hem ook twee à drie maanden invriezen.
Onze voedingsexperts hebben de etiketten van meer dan 30 marsepeinproducten uitgepluisd, zodat jij niet zelf in de supermarkt op zoek moet naar de beste recepten. Hoewel het hier niet gaat om een representatieve steekproef of doorgedreven test, zet het wel in de verf waarom de ingrediëntenlijst een belangrijke leidraad is voor een goede keuze.
Het amandelpercentage van marsepein in de supermarkt
Wanneer fabrikanten marsepein maken met een laag amandelpercentage, om te besparen op het duurste ingrediënt, compenseren ze dat vaak door meer suiker toe te voegen. Niet alleen maakt dat de marsepein minder lekker, het maakt het ook extra ongezond.
Bij kwaliteitsmarsepein bedraagt het amandelpercentage ongeveer 50 %. Sommige producten uit de supermarkt blijven hier echter ver onder, terwijl anderen tonen dat het wel degelijk kan. Zij pakken hier dan ook graag mee uit in hun benaming.
Marsepein met de minste amandelen
- AMBIENTE (ALDI) Marsepein omhuld met chocolade: 22 % amandelen
- FAVORINA (LIDL) Marzipan log omhuld met chocolade: 22 % amandelen
- HEMA Almond marzipan petits fours: 22 % amandelen
- SCHLUCKWERDER (COLRUYT) Marzipan in zartbitterschokolade: 22% amandelen
Marsepein met de meeste amandelen
- AMBIENTE (ALDI) Marsepein 50% amandelen: 50% amandelen
- DELHAIZE Marsepeinstronk 55 %: 55 % amandelen
- BONI SELECTION (COLRUYT) Marsepein 53 %: 53 % amandelen
- CARREFOUR EXTRA Marsepein 50 % amandelen: 50 % amandelen
- FAVORINA (LIDL) Marsepein 50 % amandelen: 50 % amandelen
- DELHAIZE Marsepein 51% amandelen: 51% amandelen
Het gebruik van additieven in marsepein
Idealiter bevat marsepein zo min mogelijk additieven zoals bewaarmiddelen en kleurstoffen. Additieven kunnen immers niet alleen gebreken verbergen, maar ook allergische reacties uitlokken. Helaas vonden we heel wat ultrabewerkte marsepein in de winkels.
In onze analyse keken we niet enkel naar het aantal, maar ook welke additieven werden gebruikt. De meest gebruikte additieven bij marsepein zijn bevochtigsmiddelen, stabilisatoren en emulgatoren (allemaal additieven die het product technisch stabiel houden), maar we vonden ook (soms natuurlijke) kleurstoffen en bewaarmiddelen.
Welke additieven zijn (on)veilig?
Weet wel dat de toegevoegde additieven niet altijd met het E-nummer worden vermeld, maar vaak voluit geschreven staan in de ingrediëntenlijst. Een goede vuistregel is: hoe korter de ingrediëntenlijst van marsepein, hoe beter, en marsepein moet steeds het hoofdbestanddeel zijn en vooraan in de ingrediëntenlijst staan. En dat een additief van natuurlijke oorsprong is, betekent niet automatisch dat het onschuldig is.
Biggetjes van Hema: 7 additieven
Deze figuurtjes hebben maar liefst acht additieven op de ingrediëntenlijst, waaronder het weinig aanbevolen karmijn of cochenille (E120), een rode kleurstof.
Marzipan petits fours van Hema: 16 additieven
Deze figuurtjes hebben maar liefst zestien additieven op de ingrediëntenlijst, waaronder het weinig aanbevolen karmijn en cochenille (E120), een rode kleurstof.
Tolereerbare additieven in marsepein
Ook deze producten bevatten veel additieven, weliswaar allemaal "tolereerbaar" bevonden in onze databank:
- CARREFOUR EXTRA Marsepein ambachtelijke artisanal met natuurlijke kleurstoffen: 8 additieven
- CARREFOUR EXTRA Marsepein met gekonfitje sinaasappel omhuld met chocoladecoverture: 7 additieven
- BONI (COLRUYT) Fruity: 3 additieven
- FAVORINA (LIDL) Fruit shapes: 3 additieven
Conclusie en aanbevelingen
Vooral de figuurtjes zoals varkentjes of fruitvormen blijken ultrabewerkte producten met veel additieven en lage amandelpercentages. Wil je de hoeveelheid additieven in je marsepein beperken en kwaliteitsvolle marsepein kopen met een hoog amandelpercentage, dan kies je voor de zekerheid het best voor marsepein in blokvorm.
Ons onderzoek maakt ook duidelijk dat je zelfs binnen het gamma van één welbepaalde winkel vaak keuze hebt voor marsepein met minder additieven en meer amandelen. De ingrediëntenlijst vergelijken is dus de boodschap, kies niet blindelings voor de goedkoopste optie.
De producten met de hoogste amandelenpercentages bleken allemaal een minumum aan (veilige) additieven te bevatten. De absolute topper was de marsepeinstronk 55 % amandelen van Delhaize, met slechts één additief en de democratische prijs van € 2,59/ verpakking (240 gram) of 10,79 euro/kg.