Nieuws

Gezondere kant-en-klare pizza's, ze bestaan

16 mei 2022

Wil je een gemakkelijke en snelle maaltijd, die liefst ook evenwichtig is? Wij legden 65 kant-en-klare pizza's uit de diepvries en de koeltoog op de rooster, en kozen er voor jou de vier gezondste uit. 

Kant-en-klare pizza's hebben geen geweldige reputatie. Maar als je weet hoe je de voedingswaardetabel en de ingrediëntenlijst moet lezen, kun je gezondere keuzes maken in de supermarkt. Wij bekeken de etiketten van 65 pizza's uit de supermarkt en vonden vier diepgevroren alternatieven die toch evenwichtig zijn.

Zo berekenen wij de gezondheidsscore

Onze voedingsexperte Nathalie vertelt er alles over in Test Talks:

 

Welke pizza's scoren het best?

Goed gegeten voor geen geld

Verrassend genoeg zijn diepgevroren exemplaren beter dan de "verse" pizza's uit de koeltoog, simpelweg omdat ze minder rijkelijk belegd zijn. Ook onze gezondere keuzes zijn allemaal diepgevroren exemplaren, waardoor ze ook interessant geprijsd zijn.

Voor een evenwichtige pizza betaal je € 2,49 tot € 4,65, te koop bij Bio-Planet, Delhaize, Jumbo en Lidl... Eén exemplaar is zelfs bio.

Veel groentjes, geen bewerkt vlees

Het zijn de toppings, of het beleg van de pizza, die maken dat de meeste pizza's niet voldoen aan de voorwaarden voor een gezonde kant-en-klare maaltijd. Vooral vleesproducten, grote hoeveelheden kaas en het gebrek aan groenten maken dat ze minder gezond zijn.

De gezondste alternatieven uit onze test zijn dan ook alle vier vegan of vegetarisch. Ze bevatten genoeg groenten en geen (bewerkt) vlees, hebben goede Nutri-Scores en weinig tot geen additieven. Vegan pizza's hebben nog een extra streepje voor, omdat ze geen kaas (en dus doorgaans minder vet en zout) bevatten.

Helaas is geen enkele van deze vier pizza's gemaakt met volkorenmeel, dat had het wel echt afgemaakt. 

"Pimp" je pizza

Het kan ook een goed idee zijn om je kant-en-klare pizza te combineren met een vers slaatje om te compenseren voor het gebrek aan groenten, of om je pizza zelf met extra groenten te beleggen vooraleer je hem in de oven schuift.

Onze vier gezondere pizza's werden ook nog op andere criteria beoordeeld en door consumenten geproefd. Benieuwd welke onze favoriet is? Je ontdekt het in onze koopwijzer.

Gezonder smullen, het kan!