Dossier

Fruit en Groenten

22 juni 2017
Fruit en Groenten

In dit uitgebreide dossier geven we je zowel koop- en bewaaradvies als informatie over de voedingswaarde van allerlei groenten en fruit. Als kers op de taart krijg je er hier en daar een gezonde tip, een trucje of een streepje geschiedenis bij.

Inleiding

Dagelijks fruit en groenten eten is een van de pijlers van een goede gezondheid. Bovendien is het ook lekker. Je kunt eindeloos variëren en smaken combineren. Wij gingen alvast de lekkerste producten kopen in de fruit- en groentenkraampjes en schotelen je in dit dossier een complete beschrijving voor, boordevol weetjes en tips.

Goed voor de gezondheid

Fruit is arm aan natrium en vetten, maar rijk aan water, koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen, mineralen en antioxidantia. Groenten zijn rijk aan water, mineralen, oligo-elementen, vitaminen en voedingsvezels. Ze bevatten weinig vetten en suikers en hebben bijgevolg een lage energetische waarde. De kleurrijke soorten voeren ook veel antioxidantia aan (bv. carotenoïden in wortelen). Antioxidantia kunnen bepaalde kankerverwekkende stoffen uitschakelen.

Fruit...

We presenteren je een uitgebreide lijst van fruitsoorten, en we vertellen erbij waarop je moet letten bij de aankoop, waar het fruit vandaan komt, hoe het klaarmaken en wat de voedingswaarde is. En bekijk zeker ook onze recepten voor het bereiden van exotische fruitsoorten (met video's over hoe ze te snijden).

... en groenten

Ook voor de groenten kun je tips lezen voor het aankopen en bewaren, evenals toelichting over de voedingswaarde en gezondheidstips. We besteden in het bijzonder aandacht aan de zogenaamde "vergeten groenten". Deze oude variëteiten beantwoorden niet aan de vereisten van de industriële landbouw, maar staan vandaag  opnieuw in de kijker omdat grote chefkoks hun originele smaak naar waarde weten te schatten en omwille van de belangstelling voor biolandbouw. Je vindt in dit dossier alvast een aantal recepten om ze klaar te maken.

Kalender van seizoensgroenten en -fruit

Dankzij onze handige kalender kun je nu nog gemakkelijker groenten en fruit van het seizoen kiezen. Op die manier kun je je ecologische voetafdruk verkleinen, vooral als je ook nog eens kiest voor lokale producten.