Dossier

Brood bakken zonder broodmachine

07 april 2020
Ingredienten

Een keukenrobot die deeg kan kneden, een oven en een goed basisrecept, dat is alles wat je nodig hebt om je eigen brood te bakken. Heb je het recept onder de knie, dan kun je erop voortborduren met andere meelsoorten of extra ingrediënten.

Deeg maken

Giet het water in de mengkom van de keukenmachine en los er de (verse) gist in op. Weeg het meel en de vetstof nauwkeurig af en doe ze erbij. Voeg als laatste het zout toe. Vind je dit allemaal te omslachtig, neem dan een kant-en-klare broodmix waar je enkel water aan moet toevoegen. Laat de keukenmachine het mengsel 15 minuten kneden tot een egale malse bol.

Laten rijzen

Was je handen en strooi een beetje bloem op je werkplank. Trek het deeg van de kneedhaak en laat het vijf minuten rusten op je werkplank. Kneed het deeg vervolgens nog een paar minuutjes met de hand. Bepoeder de bol met een beetje bloem, leg er een vochtige handdoek over en zet 20 minuten opzij, op een plek waar het niet tocht en waar de temperatuur constant blijft.

Even kneden

Kneed het deeg een paar minuten en druk er alle gasbellen uit die zich tijdens het rijzen hebben gevormd. Als het deeg te kleverig is, strooi je er het best nog een beetje bloem over. Geef het deeg tot slot de perfecte ronde vorm.

Nog eens laten rijzen 

Leg een vel bakpapier op een bakplaat, en leg er de deegbol op. Maak met een mesje kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in de bovenkant. Bedek opnieuw met de vochtige handdoek en laat het deeg nog eens 40 minuten rijzen.

Bakken 

Verwarm de oven voor op 210 à 220°C. Schuif het tweemaal gerezen brooddeeg in de oven, samen met een ondiep schaaltje met water op de bodem. De hete waterdamp zal zorgen voor een mooie korst. Bak het brood 20 minuten en zet dan de ovendeur op een kiertje. Laat het brood zo nog 10 minuten verder bakken. Laat het brood afkoelen vooraleer je het snijdt.

Eindeloos variëren

Je kunt zelf experimenteren door diverse meelsoorten (met een voorkeur voor volkorenvarianten) te gebruiken of soorten te mengen. Je kunt ook het water door melk vervangen, en rozijnen toevoegen voor krentenbrood.
Je kunt noten, zonnebloempitten, lijnzaad, maanzaad enz. toevoegen, of gedroogde kruiden, olijven, ui enz. voor focaccia. Je kunt het brood ook met een beetje suiker zoeter te maken.

Wil je vierkante boterhammen, gebruik dan een bakvorm en laat het deeg daarin de tweede keer rijzen.

Op zoek naar een keukenrobot die goed is in kneden?

In onze koopwijzer keukenrobots haal je de toestellen met de beste kneedfunctie er heel gemakkelijk uit door in de linkerkolom de zoekfilter “Brooddeeg kneden” aan te klikken.

filter kneedfunctie

 

Een keukenrobot kiezen

 

 

Om zelf brood te bakken hoef je niet per se een broodmachine in huis te halen. Het lukt ook perfect met een goede keukenrobot en een klassieke oven. Het enige wat je verder nodig hebt, is enkele goedkope ingrediënten, een goed recept en een paar uur tijd om het deeg voor te bereiden, te laten rijzen en te bakken. 

Dit heb je nodig voor een brood van 750 gram:

  • 560 gram meel, bij voorkeur volkoren
  • 300 ml water (op kamertemperatuur)
  • 22 gram boter, margarine of olijfolie
  • 10 gram gejodeerd zout
  • 12 gram verse gist (of 4 gram gedroogde)