Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Verschil met vlees of zuivel moet duidelijk zijn

23 oktober 2020

Het Europees Parlement heeft op 23 oktober beslist over de benaming van vlees- en zuivelvervangers. Zolang de verpakking duidelijk vermeldt dat het gaat om een plantaardig alternatief, mogen namen als burger en worst worden gebruikt. Er komt wel een beperking op de namen voor plantaardige zuivelproducten.

Op 23 oktober heeft het Europees Parlement gestemd over de benaming van plantaardige vlees- en zuivelvervangers. Er bestond namelijk veel discussie over het gebruik van termen zoals "veggieburger" en "yoghurt stijl".

Net als de Europese consumentenorganisatie BEUC vinden wij dat het gebruik van alle vleesachtige namen op plantaardige producten moet worden toegestaan, zolang de verpakking duidelijk vermeldt dat het product geen vlees bevat (bijvoorbeeld met termen als "plantaardig", "vegetarisch" of "veggie"). Zulke benamingen bieden houvast aan consumenten die minder bekend zijn met vegetarische alternatieven.

Ook de consument ligt niet wakker van deze benamingen, tenminste als er geen verwarring mogelijk is. Uit onze recente bevraging blijkt dat 27,5 % van de Belgen geen enkel probleem ziet in zulke benamingen, en nog eens 38 % vindt het enkel oké zolang duidelijk wordt vermeld dat het gaat om een plantaardig alternatief.

"Burger" mag, "yoghurt stijl"niet

Wij zijn verheugd dat het Europees Parlement het gebruik van termen als burger, worst en steak heeft goedgekeurd. Helaas worden termen voor zuivelvervangers, zoals "yoghurt stijl" en "kaasvervanger", verboden.

Wil je meer weten over evenwichtige voeding met alternatieven voor vlees en vis, raadpleeg dan ons dossier Meer veggie op je bord

Naar ons dossier Meer veggie op je bord

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021

Ik ben al meer dan 10 jaar overtuigd vegetariër, en dit zowel uit ecologisch standpunt (de CO²-uitstoot verminderen), het dierenwelzijn als voor de gezondheid. Vis eet ik al zeker 15 jaar niet, en dit omdat er in vis in het algemeen sporen van plastiek worden aangetroffen. Dat "vette" vis absoluut noodzakelijk is voor een goede gezondheid geloof ik niet, daar je dan ook de schadelijke stoffen inneemt.
Mijn vrouw is noodgedwongen vegetariër geworden, omdat ze allergisch is voor sulfiet, een bewaarmiddel dat gebruikt wordt bij alle vis (die een visfabriek gezien hebben) en bij al het rood vlees.
1 gezondheidsvoordeel heb ik in ieder geval al "gevoeld": in mijn familie is er veel aanleg voor cholesterol, maar mijn bloedwaarden blijven zeer goed.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/03/2021

Tja... er kunnen zo allerhande redenen zijn hé ?
Zoals fervente hobbykok zijn en dan straalverliefd worden op een 'gelovige'.
Maar om niet verzeild te geraken in het zoveelste platgekookte potje dat naar karton smaakt (al meermaals in veggie/vegan restaurants met haar meegemaakt), dan kost het je nachtenlang zoeken naar recepten van een 'hoger' niveau op het internet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021

Ik eet graag af en toe een stukje vlees, op voorwaarde dat de dieren van bij hun geboorte tot aan de slacht op een humane manier behandeld worden. Ik hou niet van die "kunstmatige" soja- en seitanburgers die sommigen ons willen opdringen en die bovendien veel landbouwgrond in beslag nemen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/03/2021
, Gereageerd:

Ik eet ook nog steeds graag vlees maar vlees neemt meer landbouwgrond in beslag dan vleesvervangers. Houd er rekening mee dat veel landbouwgrond nodig is om het vee te voeden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt Jérome, Jean-Pierre en Jeffrey om jullie ervaringen en mening met ons te delen. Een goeie steak kan inderdaad lekker zijn, en daar is helemaal niks mis mee, maar overdaad schaadt, vooral als je veel wit of rood bewerkt (bv. vleeswaren en vers bewerkt vlees met additieven) en/of rood vlees eet. Vlees en vis eens vaker ruilen voor plantaardige voeding doet wonderen voor je gezondheid én voor de planeet. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

Ik eet nu al een aantal jaar geen vlees of vis meer. Dat is eigenlijk begonnen door eens deel te nemen aan Dagen Zonder Vlees (toen in 2012) puur voor de uitdaging. Zo leerde ik ontdekken hoe lekker, voedzaam en gevarieerd vegetarisch eten wel kan zijn.

Waarom ik nu vegetarisch ben, is omwille van de zware ecologische impact van de vleesindustrie (hoeveel voer, water, ruimte... nodig is om vlees te produceren), het dierenwelzijn, het positief effect op mijn gezondheid...

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

Veggie kan ook gewoon lekker zijn. En als je weet dat het niet alleen goed is voor de planeet maar ook voor jezelf, waarom dan niet eens af en toe een vegetarisch gerecht klaar maken? Het recept voor de DIY kikkererwtenburger is me in elk geval goed bevallen!

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/10/2020

Ik eet minder vlees om reden van dierenwelzijn. Niet om de planeet te redden. Want dat kan alleen als de wereldbevolking DAALT. Dus minder kindjes op de wereld zetten. Maar blijkbaar is dit een taboe. Dus waarom zou ik mijn verantwoordelijkheid nemen als dit tot niets leidt? En
Ik blijf zelfs met de auto rijden. Vooral om naar Frankrijk te gaan waar er nog ruimte is in tegenstelling tot het overbevolkte Vlaanderen.

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies