Nieuws

Nood aan degelijke informatiecampagne over Nutri-Score

19 mei 2020

91 % van de Belgen kent de Nutri-Score, zo blijkt uit een bevraging bij ons consumentenpanel. Een bemoedigend resultaat. Al vertrouwt slechts een kleine meerderheid van hen dit label Nutri-Score. Slechts iets meer dan helft weet ook waar het label écht voor staat, zo bracht een studie bij Belgische consumenten in samenwerking met de UGent aan het licht.

Dat de Nutri-Score wordt weergegeven aan de hand van vijf letters en vijf kleuren, met groen en rood als de twee extremen en dat donkergroen daarbij staat voor de beste Nutri-Score en donkerrood voor de slechtste, is voor de meerderheid van de Belgen geen geheim. Heel wat minder goed gekend is wat er achter dat label schuilt én waar het vandaan komt.

Geen uitvinding van de voedingsindustrie

Van de Belgen die het label kennen, vertrouwt vertrouwt slechts een kleine meerderheid van hen (59%) het label ten volle. De belangrijkste reden voor een gebrek aan vertrouwen en gebruik is het idee dat de Nutri-Score een uitvinding is van de voedingsindustrie, bleek uit de resultaten van het onderzoek van de UGent. Vreemd ogende scores zoals een A voor diepvriesfrieten  bevestigen mensen vaak in dat idee.

De Nutri-Score werd echter in het leven geroepen door Franse wetenschappers en dus niet door fabrikanten. Integendeel. In het verleden hebben we al meermaals vastgesteld dat het label net een positieve impact heeft op de voedingsindustrie. Fabrikanten pasten de receptuur van hun producten al meermaals aan om zo met een betere Nutri-Score te kunnen uitpakken.

Binnen één categorie

Een andere grote misvatting is dat de Nutri-Score je gezonde keuzes helpt te maken over verschillende voedingscategorieën heen. Maar liefst 72 % van de Belgen is daar van overtuigd, bleek uit de studie van de UGent. De Nutri-Score is echter bedoeld om je te helpen kiezen in de winkel binnen een zelfde productgroep, zoals bijvoorbeeld ontbijtgranen.

Ook weet amper 60 % onder ons dat er rekening wordt gehouden met de hoeveelheid vezels en fruit en groenten. Iets meer weten dan weer wel dat de hoeveelheid calorieën, suiker, zout en verzadigde vetten de score omlaag haalt.

Werk aan de winkel

De kennis van het label Nutri-Score moet dringend worden opgekrikt. Zo’n label heeft immers alleen maar zin als iedere consument ook weet wat er achter de letters en kleuren schuilt. Wij vragen daarom dat de overheid budget uittrekt om een informatiecampagne over dit label op poten te zetten. Mensen moeten weten waar er wel en niet rekening mee wordt gehouden.

Op dit moment is het label in de Europese Unie niet verplicht. Dat maakt dat je het op sommige producten aantreft en op andere niet. Om echt de meerwaarde te kunnen bieden die het kán bieden moet het label worden verplicht. Eind april maakten we daarom samen met 30 andere organisaties onze argumenten hierover over aan de Europese Commissie in een gemeenschappelijke brief .

En hoe is het gesteld met jouw kennis?