Koopgids

Kies je vetstof op basis van je gebruik

26 januari 2021

Vetstoffen? Daar zijn rekken vol van. Hoe maak je de juiste keuze? Eerst naargelang je gezondheidstoestand, vervolgens naargelang het gebruik dat je ervan maakt, daarna naargelang je smaak en je portemonnee. Met in het achterhoofd dat ze niet allemaal evenveel waard zijn.

Inleiding

Vetten of lipiden zijn een essentieel onderdeel van onze voeding. Ze vormen een belangrijke bron van energie, geven smeuïgheid aan voedingsmiddelen, verspreiden bepaalde aroma's en vervullen bovenal vitale functies Ze bevatten essentiële vetzuren, verbeteren de opname van vetoplosbare vitaminen (A, D, E, K), worden gebruikt in de samenstelling van de celmembranen en de hersenen...

Maar de ene vetstof is de andere niet. Sommige zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. Deze stabiliteit is echter bijzonder belangrijk voor bijvoorbeeld frituren. Om nog maar te zwijgen van het gezondheidsaspect, want sommige vetstoffen zijn ook gezonder dan andere. Houd er dus rekening mee dat je vaste, smeerbare of vloeibare vetten niet op dezelfde manier of in dezelfde hoeveelheden kunt consumeren.

Om je een duidelijker beeld te geven, volgt hier wat je in ons dossier vindt: