Nieuws

Wat is de beste gekookte ham?

We staan er niet vaak bij stil wanneer we voorverpakte sneetjes ham kopen in de supermarkt, maar het is een complex samenspel van factoren: voedingswaarden, smaak, prijs ... Met onze analyse willen we aantonen welke de betere producten zijn en waar je moet op letten. 

23 april 2024

Welke producten hebben we getest?

Voorverpakte sneetjes gekookte ham uit de supermarkt blijven populair. Daarom hebben we een selectie van 25 voorverpakte producten gekookte ham onderworpen aan een vergelijkende test.

De selectie werd gemaakt op basis van de verschillende soorten gekookte ham die op basis van de verkoopcijfers van supermarktketens als hun best verkopende producten worden beschouwd. Drie producten krijgen een podiumplaats.

Er zijn twee categorieën gekookte ham die de meeste ruimte nemen in de rekken van supermarkten:

  • Gekookte, ontvette ham of gewoon gekookte ham. De vermelding "ontvet" wordt niet altijd gebruikt, maar geldt wel een groot deel van de hammen. 
  • Beenham is ook een veel voorkomende benaming, maar is niet in de wetgeving vastgelegd. Niet alle sneetjes ham zijn ook echt aan het bot gekookt. Een echte beenham wordt aan het bot gekookt en in zijn geheel aan klanten gepresenteerd, terwijl sneetjes beenham een typische vorm met uitsparing aan de zijkant hebben, op de plaats waar het bot zat of zou kunnen gezeten hebben tijdens het koken. De sneetjes beenham worden meestal met het zwoerd verkocht.
Kanttekening: het assortiment bevat maar één biologisch product (Carrefour Bio). En in beide segmenten wordt het kwaliteitslabel Meesterlyck gebruikt voor 11 van de geteste producten. Terug naar boven

De beste gekookte hammen

44 Slechte
kwaliteit
Getest in labo
Gekookte ham
Gemiddelde marktprijs  5,99 per verpakking
54 Redelijke
kwaliteit
Getest in labo
Gekookte ham
Gemiddelde marktprijs  4,39 per verpakking
61 Redelijke
kwaliteit
Getest in labo
Gekookte ham
Gemiddelde marktprijs  2,20 per verpakking

Wat hebben we getest en waarom is dat belangrijk?

Het zoutgehalte

Aan gekookte ham wordt altijd zout toegevoegd. Dit is de zogenaamde pekel die doorgaans ook het bewaarmiddel nitriet en eventueel andere additieven bevat. 

Het zoutgehalte heeft een invloed op de bewaring (hoe hoger het zoutgehalte, hoe moeilijker micro-organismen kunnen groeien). 

Anderzijds is minder zout van belang in een gezond voedingspatroon, aangezien de doorsnee Belg teveel zout consumeert. 

De additieven

Voorverpakte gekookte ham bevat vaak een aantal additieven om het vlees een betere kleur, textuur en houdbaarheid te geven.  

Nitraat (E251 en E252) en nitriet (E249 en E250) garanderen een rozerode kleur. Voedingszuren (ascorbinezuur, lactaten …) en antioxidantia (natriumerythorbaat) maken het vlees langer houdbaar.  Daarnaast bevatten sommige hammen fosfaten, verdikkingsmiddelen en aroma’s.  

Whitewashing van gekookte ham

Het aantal E-nummers op het etiket kan een aanwijzing zijn voor producten met veel additieven. Maar whitewashing komt steeds meer voor. 

Fabrikanten gebruiken alternatieve benamingen of ingrediënten om E-nummers in de ingrediëntenlijst te vermijden, in de hoop zo authentieker over te komen.

Johannesbroodpitmeel klinkt beter dan E410, en planten-, kruiden- en gist-extract wekt meer vertrouwen. Maar die zijn niet noodzakelijkerwijs minder risicovol.

De vulingrediënten

Kwaliteitsvlees is duur. Sommige fabrikanten durven daarom goedkopere vulingrediënten zoals water, zetmeel, gelatine of minderwaardige eiwitten te gebruiken om de kosten te drukken. Die kunnen dan voor dezelfde prijs worden verkocht als het varkensvlees.

Water wordt het vaakst gebruikt als vulingrediënt, in combinatie met polyfosfaten en voedingsvezels zoals citruspulp of erwtenzetmeel om het water te binden. Ook gelatine kan het gebrek aan varkensvlees in de ham maskeren, net als soja- of melkeiwitten. 

Tot slot kwamen we ook varkenseiwit of dierlijke eiwitten tegen in de ingrediëntenlijsten. Het is niet helemaal duidelijk wat ze zijn, maar we vermoeden dat het gaat om plasma-eiwitten uit (varkens)bloed, wat we helaas (nog) niet kunnen opsporen in het labo. 

Terug naar boven

Het belang van betere etikettering op de verpakking

Het etiket op de verpakking is een eerste aanwijzing voor de kwaliteit van de ham. Het zegt iets over ingrediënten, voedingswaarde, oorsprong en de wettelijke benamingen

Naast de wettelijk verplichte vermeldingen (houdbaarheidsdatum, nettogewicht, ingrediënten, verdeler, producent, bewaartemperatuur …) vindt Testaankoop dat deze informatie op het etiket moet staan: 

1. Percentage van de belangrijkste ingrediënten

Het percentage van de hoeveelheid varkensvlees moet weergeven wat het aandeel is in de mengfase. Bij producten waar er nog vochtverlies optreedt na de mengfase, is het dus mogelijk dat een percentage hoger dan 100 % is.  

2. Land van oorsprong 

Is de gekookte ham in de supermarket een lokaal product of niet? Wanneer een Belgisch bedrijf als producent op de verpakking staat, betekent dat soms alleen dat het versneden en verpakt is in België. 

3. Voedingswaarde en Nutri-Score

Testaankoop pleit voor een Nutri-Score op de voorkant van de verpakking en een duidelijke vermelding van de voedingswaarde inclusief vezelgehalte, in makkelijk leesbare tabelvorm (bij voorkeur ook per portie). 

Op zoek naar de beste gekookte ham in de supermarket?

In onze test hebben rekening gehouden met vleespercentages, vleesgehalte, oorsprong, voedingswaarden, etikettering, additieven, bewaaradvies en smaak. Waarom is dat belangrijk? Dat lees je hier.

Door deze test blijkt dat drie producten aan de top staan van de onderzochte gekookte ham. Ontdek ze hier.

In onze conclusie zetten we de belangrijkste bevindingen op een rij.

Terug naar boven

De beste gekookte hammen

44 Slechte
kwaliteit
Getest in labo
Gekookte ham
Gemiddelde marktprijs  5,99 per verpakking
54 Redelijke
kwaliteit
Getest in labo
Gekookte ham
Gemiddelde marktprijs  4,39 per verpakking
61 Redelijke
kwaliteit
Getest in labo
Gekookte ham
Gemiddelde marktprijs  2,20 per verpakking

Aanbevolen voor jou