Verplichte oorsprongsvermelding voor verwerkt vlees: luistert de Europese Commissie?

Vleesproducenten zijn vandaag enkel verplicht om de oorsprong te vermelden van vers vlees. In februari heeft het Europees Parlement een resolutie goedgekeurd om dat ook te doen bij verwerkt vlees. Maar er is nog een belangrijke horde te nemen: ook de Europese Commissie moet tonen dat ze luistert naar de consument!
Koopt u een biefstuk, dan weet u tegenwoordig exact waar hij vandaan komt. Bij een gekruide hamburger daarentegen hebt u vaak het raden naar de herkomst van het vlees. Dat komt omdat in de Europese regelgeving oorsprongsvermelding enkel verplicht is voor vers vlees, niet voor verwerkte vleeswaren.
Huidige regelgeving vertoont gaten: enkel zekerheid over vers vlees
De huidige Europese regelgeving schrijft voor dat op rund- en kalfsvlees (vers en ingevroren) de drie stadia van herkomst moeten worden vermeld: land van geboorte, van kweek en van slacht van het dier. Ook voor niet-voorverpakt vers rund- en kalfsvlees moet die oorsprongsinformatie worden geafficheerd in het verkooppunt. Sinds 1 april 2015 geldt de meldingsplicht eveneens voor vlees van schaap, geit, varken en gevogelte.
Voor verwerkt vlees bestaat er echter nog geen verplichting om de oorsprong te vermelden, en het volstaat om vlees wat te kruiden om van "verwerkt" vlees te kunnen spreken. Onnodig te zeggen dat dit leidt tot gebrekkige transparantie en de deur openzet voor mogelijke fraude zoals die met paardenvlees in lasagnes onlangs.
"Waar komt uw vlees vandaan?", een succesvolle campagne
Daarom startten wij vorig jaar in samenwerking met de Europese overkoepelende consumentenorganisatie (BEUC) de campagne "Waar komt uw vlees vandaan?" (Can You Trust Your Meat?). En met succes, want de plenaire vergadering van het Europees Parlement heeft in februari met een overweldigende meerderheid van 460 stemmen voor, 204 tegen en 33 onthoudingen een resolutie goedgekeurd om de oorsprongsetikettering ook voor verwerkt vlees verplicht te maken.
Nu ook kans voor Europese Commissie om te luisteren naar de burger!
Na de stemming in het Europees Parlement is het werk nog niet af, want de Europese Commissie zou hiermee nog aan de slag moeten om dit verplicht te maken voor alle lidstaten. Jammer genoeg lijkt het er op dat de Commissie dit dossier voorlopig niet echt hoog op de agenda heeft staan... Wij zullen echter niet ophouden om druk uit te oefenen, want 90% van de consumenten wil steeds weten wat zij op hun bord krijgen!