Nieuws

Oorsprongsetikettering op vlees gaat niet ver genoeg

20 februari 2014
étiquetage origine viande

Wij hameren al lang op een betere oorsprongsetikettering van vers vlees. Ook het Europees Parlement zit ondertussen op dezelfde lijn als ons, maar kan de Europese Commissie niet dwingen om haar nieuwe verordening te verstrengen. U kunt daardoor misleid worden over wat op uw bord belandt.

De paardenvleesschandalen brachten recent nog eens aan het licht hoe belangrijk traceerbaarheid en betrouwbare etikettering zijn. Helaas lijken zulke gebeurtenissen noodzakelijk voor een echte doorbraak. Zo moet op rundvlees (vers en ingevroren) de drie stadia van oorsprong staan: land van geboorte, van kweek én van slacht - "met dank aan" de dollekoeienziekte. 

Aanduiding van oorsprong kan nu misleiden!

Voor vlees van schaap, geit, varken en gevogelte is er echter recent een nieuwe verordening van de Europese Commissie gekomen die minder strenge regels vastlegde voor deze vleessoorten dan voor rundvlees. Enkel de vermelding van het land van kweken en dat van slachten volstaat volgens de Europese Commissie.

Wij zijn hierover bijzonder ontevreden, want we gaven reeds herhaaldelijk aan dat de verplichte etikettering van de geboorteplaats van het dier erg belangrijk is.

Door het akkoord mag vlees vanaf 1 april 2015 worden geëtiketteerd als gekweekt binnen de EU, zelfs al gaat het om een verblijf van amper één maand in het geval van kippen of vier maanden voor varkens. Dat is ronduit misleidend, en kan niet door de beugel. Voor gehakt vlees zou zelfs gewoon de vermelding "EU" of "non-EU" volstaan als oorsprongsetikettering, wat al even onaanvaardbaar is.

Eén reden die de Commissie aanhaalde voor de beslissing was dat verdere verstrenging van de regels zou zorgen voor stijgende prijzen, maar dat is een leeg argument: de prijs van rundvlees bleef namelijk wel stabiel na de uitbreiding van de etikettering.

Ook Europees Parlement tekent protest aan

Gelukkig tekende een groep van europarlementariërs protest aan tegen de nieuwe verordening, met resultaat. Zij vroegen net als ons om de huidige verordening om te vormen volgens de strenge regels die sinds 2002 wel voor rundvlees gelden. Hun resolutie werd vorige week goedgekeurd door het Europees Parlement, maar is niet bindend.

Het Parlement kan de Commissie dus niet dwingen om de verordening in te trekken. De enige optie dan is het voor de rechter uit te vechten!