Nieuws

Twijfelachtige industriële recepten in het winkelrek

03 april 2020

De overheerlijke chocolademousse van je grootmoeder is ongetwijfeld in de verste verte niet te vergelijken met die van de supermarkt. De reden? Vele industriële bedrijven deinzen er niet voor terug om de traditionele, duurdere ingrediënten te vervangen door goedkopere producten. Verrassende recepten zijn het resultaat.

Kant-en klare producten zijn ontzettend populair. Ze helpen ons om in ons drukke dagelijkse leven heel wat kostbare tijd te winnen. Maar als we de inhoud van die producten van dichterbij bekijken, fronsen we wel eens de wenkbrauwen. De originele recepten zijn ver te zoeken. 

Dat hebben we zelf vastgesteld nadat we 5 traditionele productcategorieën onder de loep namen: pesto, chocolademousse, vanilleroomijs, tiramisu en peperkoek. We hebben hun ingrediëntenlijstje uitgeplozen en kwamen tot enkele verrassende vaststellingen.

78 producten op de rooster

Pesto zonder olijfolie of pijnboompitten, chocolademousse zonder eieren, tiramisu met slechts 2,9% mascarpone ... Dat zijn een aantal bevindingen die uit onze analyse naar boven zijn gekomen.

Verder vonden we ook een aantal verrassende ingrediënten in de samenstelling van deze producten: gelatine van dierlijke oorsprong, plantaardige vezels, tapiocazetmeel, glucosestroop, plantaardig vet, enz.

Op de verpakkingen van bepaalde producten staan bovendien illustraties of benamingen die misleidend kunnen zijn voor de consument. Meer info vind je in onze Pinokkio-producten.

Naar de Pinokkio-producten

Hier vind je de volledige analyse van de producten. We pluizen er de ingrediëntenlijst van alle producten uit onze studie uit. We brengen de industriële toevoegingen aan het licht maar vooral de afwezige ingrediënten uit het traditionele recept. Gelukkig zijn er ook ‘goede’ producten. Die herken je aan een klein groen logo.

Naar de geanalyseerde producten

Wat is goed, wat is slecht?

Wees gerust, er zijn voldoende industriële producten die je wél met een gerust hart kunt kopen. Heel wat producten volgen immers in grote lijnen de traditionele recepten. 
Door de etiketten correct te ontcijferen kan men het kaf van het koren scheiden. 

Bekijk alle resultaten van onze analyse in ons dossier. We geven je ook enkele tips om geen kat in een zak te kopen.

Naar ons dossier