Nieuws

Nieuwe etikettering van voedingswaren: eindelijk meer duidelijkheid!

12 december 2014
Nieuwe etikettering van voedingswaren: eindelijk meer duidelijkheid!

Er is nieuwe reglementering rond de etikettering van voedingswaren. Wij zijn blij met de vooruitgang inzake leesbaarheid, aanduiding van de voedingswaarde, vermelding van allergenen, de oorsprong… Allemaal zaken waar wij al lang voor pleiten. Op een aantal punten moet het echter nog beter.

Wilt u meer weten over de nieuwe etiketteringsregels die van kracht zijn?

  • Raadpleeg ons dossier De wet van het etiket en kom alles te weten over de samenstelling van de etiketten.

Een korte samenvatting van de veranderingen

  • Informatie moet voldoende leesbaar zijn. 
  • Indien er een voedingsclaim op de verpakking staat, moet voortaan de voedingswaarde worden vermeld (energiewaarde, vetgehalte, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zoutgehalte). In 2016 wordt dit verplicht voor de etiketten van alle voorverpakte voedingswaren. 
  • Bestanddelen die allergische reacties kunnen uitlokken, moeten opvallen in de lijst met ingrediënten of apart vermeld worden. Dat geldt ook voor niet-voorverpakte voedingswaren (bijvoorbeeld in kantines).
  • Als de oorsprong van het primaire ingrediënt verschilt van die van het product, dan moet dat vermeld worden, eventueel met de specifieke oorsprong erbij (vb. "Griekse yoghurt op basis van Nederlandse melk"). Vanaf april 2015 geldt dat ook voor de oorsprong van vlees van gevogelte, varkens, schapen en geiten (tot nog toe alleen voor rundvlees).
  • Er moet meer informatie worden gegeven over plantaardige oliën en vetten. Bij de ingrediënten moet er staan "plantaardige oliën" en "plantaardige vetten", gevolgd door hun specifieke oorsprong (bv. plantaardige oliën – olijfolie).
  • Knoeien wordt moeilijker. De volgende vermeldingen zullen ook op het etiket moeten staan indien van toepassing: "Ontdooid", “Datum van invriezing”, “Imitatie” (als een typisch ingrediënt vervangen is door een ander), “Water toegevoegd” (voor vlees- en visproducten met meer dan 5 % toegevoegd water), "Samengesteld uit stukjes vlees " of "Samengesteld uit stukjes vis",…

Wij blijven waakzaam

Wij betreuren de afwezigheid van de verplichte oorsprongsvermelding voor vleesbereidingen (fijne vleeswaren, worsten, ...), de niet-toepassing van de nieuwe informatie- en etiketteringsregels op alcoholhoudende dranken, ...

We blijven dus strijden om de situatie te verbeteren, onder meer door ons aan te sluiten bij de - in onze ogen cruciale - reflectie van de Commissie over de Europese harmonisatie van de presentatie van de voedingswaarde.