Nieuws

Etikettering van cholesterolverlagende voeding aangepast

12 februari 2014
Etikettering van  cholesterolverlagende voeding aangepast

Voeding met een cholesterolverlagende werking moet van Europa vanaf 15 februari 2014 op de verpakking expliciet vermelden dat ze niet bedoeld is voor mensen met een normaal cholesterolgehalte.

Tot nu toe moest de verpakking van voeding met een cholesterolverlagende werking verplicht volgende vermelding bevatten: "uitsluitend bedoeld voor mensen die hun bloedcholesterol willen verlagen".

Verwarring vermijden

In de plaats daarvan komt nu de door Europa gewenste, nog duidelijkere verplichte vermelding dat ze niet bedoeld is voor mensen met een normaal cholesterolgehalte.

Met deze vermelding hoopt Europa te vermijden dat mensen met een gezond cholesterolgehalte deze voeding toch gaan gebruiken.

De vermelding die verdwijnt was ook niet helemaal correct, omdat enkel producten met een bepaalde minimumhoeveelheid aan plantensterolen cholesterolverlagend werken.

Enkel en alleen zulke producten mogen de volgende claim bevatten: "Het is aangetoond dat plantensterolen en -stanolesters de bloedcholesterol verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor bij de ontwikkeling van coronaire hartziekten."

Met de nieuwe vermelding hoopt Europa verwarring te voorkomen.

Hoog cholesterolgehalte

Een hoog cholesterolgehalte vergroot het risico op hart- en vaataandoeningen. Echter, een te hoge cholesterol is niet het enige risico dat speelt: ook zwaarlijvigheid, roken, hoge bloeddruk ... spelen een rol. Een eerste stap bij een te hoge cholesterol is bewegen en gezond en evenwichtig eten.

Lukt het zo niet of onvoldoende, dan kunt u in overleg met uw arts starten met voedingsmiddelen verrijkt met fytosterolen en/of met medicatie.