Nieuws

Danonino voegt fruit toe na onze klacht

04 mei 2017
Danonino danone

Onze klachten werpen vruchten af: Danone heeft het recept van zijn Danonino-kaasjes aangepast. Ze bevatten nu 6 % fruit in plaats van enkel aroma’s. Toch zitten ze nog steeds bomvol suiker.

Ten tijde van ons artikel over misleidend fruit op het etiket (Test-Aankoop 605 van februari 2016) bevatten de Danonino-kaasjes voor kinderen - de vroegere Petit Gervais - enkel aroma’s en géén echt fruit. Nochtans werd op de verpakking fruit afgebeeld, naast de verschillende “vruchtensmaken”. Misleidend voor de consument, en dus een flagrante overtreding.

Minder fruit dan suiker

Wij dienden destijds formeel klacht in bij de FOD Economie tegen Danonino en zes andere overtreders. Niet zonder resultaat, want voortaan bestaat het recept van de kaasjes voor 6 % uit fruit. 

Uiteraard zijn wij blij met het resultaat van onze inspanningen, maar de kaasjes bevatten nog steeds minder fruit dan toegevoegde suikers (8 %), een hardnekkig probleem onder soortgelijke producten voor kinderen. 

Bijna een suikerklontje per potje

Een vergelijking met andere producten van Boni, Delhaize, Carrefour en Yoplait maakt duidelijk dat ze allemaal 8 à 9 % toegevoegde suiker bevatten. Soms werd daar zelfs nog extra glucose- of fructosestroop aan toegevoegd. Dat komt overeen met iets minder dan een klontje suiker per potje (50 gram).

Zulke producten moeten dan ook worden beschouwd als dessertjes, en zijn geenszins geschikt als regelmatig tussendoortje.

Hou Danonino en soortgenoten dus liever als een speciale traktatie en serveer kinderen op dagelijkse basis natuuryoghurt met versgesneden fruit.