Nieuws

Pneumokokkenvaccin voorlopig voor kleine groep risicopatiënten wegens voorraadtekort

21 oktober 2020

Het griepvaccin is niet het enige vaccin dat schaars is door de coronapandemie. Ook de voorraden van het Pneumovax 23-vaccin, één van de twee vaccins tegen pneumokokken, zijn sinds eind september uitgeput. Daarom zijn de aanbevelingen voor vaccinatie aangepast. Wij zetten alles op een rijtje. 
De covid-19 pandemie leidt tot een gigantische belasting van de zorgsector. Daarom is het belangrijk om ziekten met gelijkaardige symptomen zo veel mogelijk te voorkomen. Op die manier vermijden we verwarring bij de diagnose van covid-19 én houden we zo veel mogelijk ziekenhuisbedden vrij voor covid-19 patiënten. Dat kan onder andere door risicogroepen te vaccineren tegen pneumokokken. Besmettingen met deze bacteriën komen immers vaak voor en kunnen leiden tot ernstige ziekten, zoals longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. 

De vaccinatie tegen pneumokokken bestaat uit 2 delen: een eerste vaccinatie met Prevenar 13 (PCV13), gevolgd door een tweede vaccinatie met Pneumovax 23 (PPV23). Door de coronapandemie is de vraag naar pneumokokkenvaccins wereldwijd sterk toegenomen. Bijgevolg is Pneumovax 23 sinds eind september tijdelijk onbeschikbaar in België. Er worden nog leveringen verwacht, maar die zullen onvoldoende zijn om alle risicogroepen van een vaccin te voorzien. 

Daarom heeft het federaal geneesmiddelenagentschap volgende aanbevelingen gedaan:
  • Pneumovax 23 moet voorbehouden blijven voor personen vanaf 2 jaar met een verhoogd risico op een pneumokokkeninfectie, die al een vaccinatie met Prevenar 13 (of eventueel Prevenar of Synflorix) gehad hebben. Het gaat onder andere om:
  • Personen vanaf 2 jaar met een immuniteitsstoornis (vb. wie medicatie krijgt die het immuunsysteem onderdrukt, wie een orgaantransplantatie heeft ondergaan)
  • Personen vanaf 2 jaar zonder milt, met sikkelcelziekte of een erfelijke hemoglobine-afwijkingen 
  • Personen vanaf 2 jaar met een lekkage van hersenvocht of een binnenoorimplantaat
  • Kinderen vanaf 2 jaar met een chronische hart- of longaandoening of een andere stofwisselingsziekte
  • Alle andere risicogroepen worden voorlopig enkel gevaccineerd met Prevenar 13. De opvolgvaccinatie met Pneumovax 23 wordt “minstens 1 jaar” uitgesteld. Het gaat hier om volwassenen van 50 tot 85 jaar met diabetes, een rook- of alcoholverslaving, een chronische aandoening van hart, long, lever of nieren, of zenuw- en/of spierproblemen die leiden tot een verhoogd risico op verslikken, en om gezonde volwassenen tussen 65 en 85 jaar.

Wil je meer weten over het hoe en waarom van vaccinaties in ons land, lees dan ons uitgebreid dossier "Vaccinaties: hoe, waarom, voor wie?".

Ga naar ons dossier over vaccinaties