Is een stoffen masker dan toch slechter dan een chirurgisch?

Dat die verplichting er nu komt, betekent echter niet dat stoffen maskers je omstaanders dan toch minder goed zouden beschermen tegen COVID-19. Deze discussie deed eerder al heel wat stof opwaaien, maar uit onze eigen test bleek eerder al dat het verschil tussen beide types beperkt is, zeker omdat het voor de consument nagenoeg onmogelijk is chirurgische mondmaskers te onderscheiden van wegwerpbare comfortmaskers, waarvoor de richtwaarden qua filterefficiëntie gelijkaardig zijn als die van stoffen mondmaskers. Bovendien is vooral de pasvorm bepalend voor hoe goed of slecht een masker je omstaanders finaal zal beschermen.
Bekijk hier onze mening over stoffen en chirurgische maskers
Broeihaard van bacteriën
Dat de herbruikbare stoffen maskers dan toch worden verboden in verschillende ziekenhuizen, heeft dus enkel en alleen te maken met het feit dat heel wat landgenoten ze niet gebruiken zoals het hoort. Een stoffen masker moet sowieso dagelijks vervangen worden. Als je het intensief gebruikt (vb. een leerkracht die in de klas voortdurend praat) moet het zelfs al om de 4u vervangen worden. Als het zichtbaar vies of vochtig is (vb. door regen, sporten, niezen) werkt het niet goed meer en moet het eveneens vervangen worden. Blijf je je stoffen maskers langer gebruiken, dan bestaat inderdaad het risico dat bacteriën zich hier gaan opstapelen, zoals nu wordt gevreesd.
Gebruik je dus herbruikbare maskers, voorzie er dan voldoende, zodat je tijdig kan wisselen. Ter indicatie: eigenlijk zou je best dubbel zoveel stoffen maskers als onderbroeken hebben, dan heb je er genoeg om regelmatig te vervangen en niet constant wasmachines te moeten draaien.
In ons dossier vind je alles tips en tricks om je herbruikbare maskers op een correcte manier te wassen.
Gevaar voor hergebruik bij wegwerpvarianten
Toch is het niet uitgesloten dat ook de wegwerpvarianten een broeihaard van bacteriën worden. Hoewel ze slechts bedoeld zijn voor eenmalig gebruik, worden ook deze maskers immers nog geregeld té lang en té vaak hergebruikt. Op die manier kunnen ook hier, net zoals bij de stoffen variant, de bacteriën zich opstapelen. Zolang niet voor alle soorten wegwerpmaskers aangetoond is dat ze gewassen kunnen worden zonder ze te beschadigen en zonder verlies aan filterefficiëntie, vervang je zo’n masker dus best na 8u gebruik.