Nieuws

Het juiste kindermasker moet je kunnen kiezen

10 december 2021

Mondmaskers zijn intussen al enkele dagen verplicht bij kinderen vanaf 6 jaar. En net als bij volwassenen, is het ook bij kinderen belangrijk dat je niet enkel een mooi masker kiest, maar ook eentje dat zijn werk naar behoren doet. Helaas stelden we zelf vast dat je het vaak niet voor het kiezen hebt.

Het coronavirus woedt momenteel in alle hevigheid bij kinderen. Door ook hen mondmaskers te laten dragen worden er minder grote druppels met virus overgedragen, waardoor er ook minder kans is dat ze verdampen tot kleinere druppels die in de lucht blijven zweven en anderen besmetten. Op die manier kunnen we de verspreiding van het virus afremmen.

De beslissing van het Overlegcomité vorige week veroorzaakte echter een ware stormloop bij apothekers, supermarkten en andere winkels. Op één-twee-drie waren de mondmaskers voor kinderen haast overal uitverkocht. Als ouder kun je dan niet anders dan toch maar dat ene masker kopen dat er nog is. Voldoende keuze is nochtans één van de voorwaarden om de mondmaskerplicht te laten werken.

Waarom is keuze zo belangrijk?

  • Niet ieder masker past bij ieder kind. Het masker moet mooi aansluiten op het gelaat van je kind en neus, mond en kin bedekken. Kies daarom voor een masker met een neusbrug. Het masker mag ook niet afzakken als het kind beweegt of praat.
  • Je kind moet comfortabel door het masker kunnen ademen. Als dat niet het geval is, zal het kind sneller geneigd zijn om het masker weer af te zetten, wat niet de bedoeling is. Houd hier dus zeker rekening mee.
  • Niet elk masker houdt evenveel tegen. De filterefficiëntie geeft aan hoe goed de uitgeademde lucht gefilterd wordt, m.a.w. welk percentage van de druppels van een bepaalde grootte wordt tegengehouden. Hoe hoger de waarde, hoe meer druppels tegengehouden worden. Voor textielen maskers en wegwerpbare maskers zonder CE-label ligt de aanbevolen waarde op 70 %, maar dat is geen verplichting. Chirurgische maskers die een CE-label dragen, moeten verplicht 95 % van de grotere druppels tegenhouden.
  • Prijzen lopen uiteen. Voor de maskers die nog beschikbaar zijn, lijken de prijzen niet significant hoger te zijn dan de gemiddelde prijs voor maskers voor volwassenen. Wel zit er net zoals bij de maskers voor volwassenen enige variatie op. Zo betaal je momenteel voor de chirurgische maskers tussen € 0,24 en € 0,60/stuk, voor de textielen variant gaat dat van € 1 tot € 12.

Hoe vaak heb je een nieuw exemplaar nodig?

Je vervangt een masker in principe het best na 8 uur gebruik, na 4 uur intensief gebruik of wanneer het nat of vies is.

Aangezien mondmaskers bij jonge kinderen wellicht sneller nat of vies zijn (vb. huilen, morsen, snottebellen, enz.), raden we aan om hen meerdere mondmaskers mee naar school te geven. Een vochtig masker werkt immers niet goed meer. Je hoeft zo’n vies masker echter nog niet meteen weg te gooien. Een recent gepubliceerde studie toonde ook aan dat je chirurgische mondmaskers tot 10 keer kan wassen bij 60°C met wasmiddel zonder kwaliteitsverlies. Controleer na het wassen wel zeker of de neusbrug en elastieken nog intact zijn. Ook als je voelt dat het masker beschadigd is, veel dunner wordt of gaat pluizen, kun je het maar beter weggooien.

Vind je geen kindermaskers meer? Dan kun je in afwachting een volwassen masker aanpassen naar kinderformaat. Doe dat niet door gewoon de elastiekjes te kruisen achter de oren. Op die manier zal het masker immers open blijven staan aan de zijkanten en kunnen de viruspartikels alsnog ontsnappen. Beter verkort je de elastiekjes door er een knoopje in te leggen en dan de zijkanten van het masker naar binnen te duwen.

En wat nu?

Wij vragen met aandrang dat de overheid waakt over een voldoende voorraad aan mondmaskers voor kinderen tegen een aanvaardbare prijs. Enkel zo kan de nieuwe maatregel het verhoopte resultaat opleveren. Bovendien moet er ook duidelijke informatie op de verpakking staan. Als ouder moet je direct weten om welk type masker het gaat, wat de waarde van de filterefficiëntie en luchtweerstand is en welke stoffen er gebruikt werden om het masker te maken. Dit is een eis die we al herhaaldelijk formuleerden. Onderzoek van Sciensano wees immers uit dat sommige mondmaskers titaniumdioxide en/of nanozilver bevatten. Of dit bij normaal gebruik gezondheidsschade kan veroorzaken moet nog verder worden onderzocht. Bij kinderen geldt echter nog meer dan bij volwassenen het voorzorgsprincipe. We hebben daarom nogmaals alle bevoegde instanties aangeschreven om hier snel duidelijkheid over te krijgen. Herbruikbare maskers moeten ook voorzien worden van een label met het aantal wasbeurten zonder kwaliteitsverlies.

Wil je weten hoe je het masker correct gebruikt, bewaart of wast? Of wil je weten hoe het nu zit met de aanwezigheid van eventuele chemische stoffen? Klik dan zeker even door naar ons uitgebreid dossier mondmaskers. Je vindt er een antwoord op al je vragen.

Naar het dossier mondmaskers