Nieuws

Belg geen fan van zelftesten voor eindejaarsfeesten

24 december 2021

Beperk je contacten, ventileer en doe op voorhand een zelftest, zo luiden de adviezen voor de nakende eindejaarsfeesten. De boodschap lijkt echter in dovemansoren te vallen: bijna de helft van de Belgen is niet van plan zo'n zelftest af te leggen.

Slechts 16 % van de Belgen zegt een zelftest te zullen afleggen voor ze aan de kersttafel aanschuiven, en 10 % voor ze oudjaar vieren. Dat blijkt uit onze enquête die we deze week afnamen bij zo'n 1 400 volwassenen. Bijna één op de twee respondenten zegt daarentegen zeker geen zelftest te zullen doen. Nochtans worden zelftesten sterk aangeraden als extra verdedigingslinie tegen COVID-19 tijdens deze eindejaarsperiode.

Naar ons dossier zelftesten

"Kleine kans op besmetting"

Bijna de helft (46 %) van de respondenten zal geen zelftest doen met kerst of oudjaar. Dat percentage lijkt groter in Brussel en Wallonië (54-55 %) dan in Vlaanderen (40 %). Eén op de drie (35 %) zegt dit enkel te zullen doen als ze symptomen vertonen voor het feest. 

De meest genoemde reden (46 %) om geen testje te doen voor het feesten, is omdat mensen de kans klein achten dat ze besmet zijn: ze zijn volledig gevaccineerd, kregen een booster of zijn reeds besmet geweest. Anderen menen dat zelftests onbetrouwbaar (20 %) of te duur (13 %) zijn.

Bovendien zijn er heel wat mensen die in beperkte kring (met het gezin) of helemaal niet vieren, of uit voorzorg extra voorzichtig zijn geweest met hun contacten in aanloop naar de feesten. Een enkeling doet het niet uit principe, omdat ze de maatregelen beu zijn.

"Voor mezelf en voor anderen"

Wie wél van plan is een wisser in de neus te steken, doet dat vooral om het risico op besmetting zowel voor zichzelf als voor zijn gezelschap te beperken (65 %). In één op de zeven gevallen (14 %) heeft de gastheer of -vrouw er specifiek om gevraagd als voorwaarde om deel te nemen aan het feest. Eén op de tien respondenten geeft tot slot aan hiermee het advies van de overheid op te volgen.

Hoewel dat zeker en vast solide advies is, want zelftesten kunnen er heel wat besmettingen uitpikken, is het ook belangrijk dat je weet dat zo'n zelftest ook een vals positief of negatief resultaat kan geven. Leg zo'n zelftest vlak voor het feest af en volg nauwkeurig de instructies. Let op, koude temperaturen kunnen onbetrouwbare resultaten uitlokken, dus doe je test vooraf thuis, niet buiten aan het feestje.