Nieuws

We beantwoorden je vragen over borstkanker

15 oktober 2021

Treft borstkanker alleen oudere vrouwen? Betekent een knobbel in je borst gelijk paniek? Is gezond leven een garantie tegen kanker? ...  Tijd om mythes en vragen die de ronde blijven doen omtrent borstkanker wetenschappelijk te checken. Het is tenslotte oktober, traditioneel de maand van de Think Pink-acties die het bewustzijn omtrent borstkanker blijvend willen aanscherpen. 

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in België. Eén vrouw op negen krijgt er tijdens haar leven mee te maken. Dat is veel en intussen blijven mythes over borstkanker in de collectieve verbeelding voortleven.

Verhoogt de beha het risico op borstkanker? 

Zendantennes, mobiele telefoons, antitranspiratiemiddelen die aluminium bevatten, beha's, borstimplantaten: er wordt beweerd dat vele factoren het risico op borstkanker verhogen. Geen ervan is echter overtuigend bewezen. 

Er zijn wel aanwijzingen dat bestraling van de borstkas op zeer jonge leeftijd het risico op borstkanker verhoogt. Zich zorgen maken over mammografie, is echter niet nodig aangezien de stralingsniveaus verschillende malen lager zijn dan die van radiotherapie. 

Aarzel dus niet om een mammografie te laten maken als je veranderingen in je borst opmerkt. 

Meer weten...

Treft borstkanker alleen oudere vrouwen? 

Hoewel de meeste borstkankers voorkomen bij vrouwen boven de 50, met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar, kunnen ook jongere vrouwen worden getroffen, zij het veel minder vaak. 

In 2018 kwamen 7 van de 1.000 gevallen van borstkanker voor bij vrouwen jonger dan 31 jaar. 

Meer weten...

Betekent een knobbel in de borst noodzakelijkerwijs kanker? 

Sommige symptomen zoals een knobbel kunnen een teken van kanker zijn, maar het kunnen ook gewoon normale veranderingen zijn onder invloed van je menstruatiecyclus. Als dit echter langer dan een maand aanhoudt, ga dan naar je huisarts of gynaecoloog voor verder onderzoek. 

Meer weten ...

Verhoogt een abortus het risico? 

Abortus heeft geen invloed op het risico op borstkanker. Borstvoeding heeft dan weer een beschermend effect. Bovendien doen de anticonceptiepil en hormoonvervangingstherapie voor menopauzale klachten, die oestrogeen bevatten, het risico op borstkanker in absolute cijfers slechts heel weinig toenemen. Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen met je arts te bespreken. 

Meer weten...

Is borstkanker meestal erfelijk? 

In sommige families komt borstkanker meer voor dan normaal. Ongeveer 15-20% van de vrouwen met borstkanker heeft een moeder, zus of dochter met dezelfde ziekte. Borstkanker zit dan ‘in de familie’. Dit betekent niet dat alle familieleden met deze afwijking automatisch kanker zullen krijgen, maar wel dat het risico hoger is dan bij de algemene bevolking. Omgekeerd betekent het feit dat een familielid borstkanker heeft niet automatisch dat het om een familiale vorm van kanker gaat. 

Meer weten...

Is een gezonde levensstijl een garantie tegen borstkanker? 

Een supergezonde levensstijl is geen garantie dat je nooit borstkanker zult krijgen, maar zorg dragen voor je gezondheid helpt wel vele andere vormen van kanker en ziekten voorkomen. 

Meer weten...

Ga naar ons borstkankerdossier