Dossier

6 vragen over borstkanker

15 oktober 2021

Borstkanker is de meest voorkomende kanker in ons land. Bijna iedereen wordt er vroeg of laat, van dichtbij of van veraf, mee geconfronteerd. Niet verwonderlijk dus dat er zoveel fabels over borstkanker de ronde doen. Wij gingen voor zes courante beweringen na wat er nu werkelijk van aan is. 

Loop je meer risico op borstkanker door een beha te dragen?

Naast erfelijke factoren, levensstijl en hormonale factoren, zijn er nog een heleboel andere factoren waarvan beweerd wordt dat ze de kans op borstkanker doen toenemen: stralingsmasten of mobiele telefoons, antitranspirantiemiddelen met aluminium, een (beugel)beha, een tepelpiercing, enz. Er is echter geen overtuigend bewijs voor deze beweringen.

Ook borstimplantaten verhogen de kans op borstkanker niet, maar doen wel de kans op een zeldzaam type lymfeklierkanker (BIA-ALCL) lichtjes toenemen. Er zijn ook aanwijzingen dat het werken in nachtshiften een risicofactor is voor borstkanker, maar verder onderzoek is nodig om dit te bevestigen. Het is wél bewezen dat bestraling van de
borstkas (radiotherapie) ter behandeling van een ander soort kanker (bv. lymfeklierkanker) het risico op borstkanker verhoogt, vooral bij vrouwen die dergelijke therapie op heel jonge leeftijd kregen.

Dit betekent echter niet dat je ongerust hoeft te zijn als je een mammografie moet ondergaan: de hoeveelheid straling waaraan je tijdens zo’n onderzoek blootgesteld wordt is vele malen kleiner dan bij radiotherapie.

Merk je een verandering aan je borst, aarzel dan zeker niet om dit verder te laten onderzoeken.