Dossier

Borstkanker

04 oktober 2022

Borstkanker is de meest voorkomende kanker in ons land. Bijna iedereen wordt er vroeg of laat, van dichtbij of van veraf, mee geconfronteerd. Niet verwonderlijk dus dat er zoveel fabels over borstkanker de ronde doen. Wij gingen voor enkele courante beweringen na wat er nu werkelijk van aan is. 

Loop je meer risico op borstkanker door een beha te dragen?

Naast erfelijke factoren, levensstijl en hormonale factoren, zijn er nog een heleboel andere factoren waarvan beweerd wordt dat ze de kans op borstkanker doen toenemen: stralingsmasten of mobiele telefoons, antitranspirantiemiddelen met aluminium, een (beugel)beha, een tepelpiercing, enz. Er is echter geen overtuigend bewijs voor deze beweringen.

Ook borstimplantaten verhogen de kans op borstkanker niet, maar doen wel de kans op een zeldzaam type lymfeklierkanker (BIA-ALCL) lichtjes toenemen. Er zijn ook aanwijzingen dat het werken in nachtshiften een risicofactor is voor borstkanker, maar verder onderzoek is nodig om dit te bevestigen. Het is wél bewezen dat bestraling van de borstkas (radiotherapie) ter behandeling van een ander soort kanker (bv. lymfeklierkanker) het risico op borstkanker verhoogt, vooral bij vrouwen die dergelijke therapie op heel jonge leeftijd kregen.

Dit betekent echter niet dat je ongerust hoeft te zijn als je een mammografie moet ondergaan: de hoeveelheid straling waaraan je tijdens zo’n onderzoek blootgesteld wordt is vele malen kleiner dan bij radiotherapie.

Merk je een verandering aan je borst, aarzel dan zeker niet om dit verder te laten onderzoeken.

Komt borstkanker enkel voor bij oudere vrouwen?

Ook jongere vrouwen worden getroffen, zij het veel zeldzamer. 

Wijst een knobbel in de borst altijd op kanker?

80 à 90 % van de knobbels of verdikkingen in de borst blijken bij nader onderzoek geen kanker te zijn.

Verhoogt abortus het risico op borstkanker?

Abortus beïnvloedt het risico op borstkanker niet. De anticonceptiepil heeft wel een licht effect.

Is borstkanker erfelijk?

In sommige families komt borstkanker vaker voor dan verwacht. Ongeveer 15 tot 20 % van de vrouwen met borstkanker heeft een moeder, zus of dochter met borstkanker. We spreken dan over ‘familiale borstkanker’.

Is gezond leven een garantie dat je geen borstkanker krijgt?

Je gewicht onder controle houden, onder andere door evenwichtig en gevarieerd te eten, en voldoende bewegen helpen om je risico op borstkanker te verkleinen.