Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Vapeshops: deze dampwinkels gaan de mist in

27 september 2019
vapeshops

Vapeshops profileren zich als dé specialist in e-sigaretten. Maar vertellen de verkopers die er werken de waarheid over de risico’s van dampen? Verwittigen ze dat de e-sigaret géén erkend rookstopmiddel is? En houden ze zich aan de regels qua verkoop aan jongeren? Wij bezochten 30 dampwinkels om dat uit te zoeken.

Maatregelen nodig

Ons onderzoek laat niet toe om uitspraken te doen over alle vapeshops. Maar de resultaten tonen wel aan dat er in deze sector het één en ander moet verbeteren. 

Wij vinden alvast dat de inspectie van FOD Volksgezondheid de toelating moet krijgen om mysteryshoppers in te zetten. Nu mag dat niet, met als gevolg dat de pakkans bij verkoop aan jongeren heel klein is.

Échte preventie is natuurlijk ook: de redenen waarom jongeren een e-sigaret kopen onderzoeken en aanpakken. Denk aan al die smaakjes, hippe verpakkingen en marketingsstunts die jongeren aantrekken. Wij vinden dat het gebruik van aroma's in e-liquids verboden moet worden.

Daarnaast moet de overheid meer inspanningen doen om de consument die een e-sigaret overweegt zowel buiten als in de winkel van objectieve informatie te voorzien. 

De overheid moet ook dringend werk maken van meer kwaliteitsgaranties. De huidige normen voor e-liquids met nicotine zijn te beperkt. En om onbegrijpelijke redenen gelden die niet voor e-liquids zonder nicotine. Een centraal meldpunt voorzien waar mensen bijwerkingen kunnen melden, is tot slot ook een must. Dat moet uiteraard voldoende gepromoot worden.