Nieuws

Corona op school: de hele dag een mondkapje, is dat gezond?

28 augustus 2020

Zit je kind straks met een mondkapje op de schoolbanken? Gevaarlijk is dat niet, mits enkele aandachtspunten.

Ondanks geruchten dat het (langdurig) dragen van een mondmasker ongezond zou zijn, hoef je je geen zorgen te maken om je kind: wie geen ademhalingsproblemen heeft en zijn mondmasker correct gebruikt, riskeert geen gezondheidsproblemen. Er is immers geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het dragen van een stoffen of wegwerpmasker leidt tot minder zuurstof of meer koolstofdioxide in het bloed.

Belangrijk is wél dat een mondmasker kiest met een goed ademend vermogen, dat bovendien perfect aansluit op je gezicht maar toch comfortabel zit. Daarnaast moet je je masker juist gebruiken én onderhouden, zodat het geen bron van bacteriën wordt. Kies een mondmasker dat comfortabel zit en niet te hard spant. Wissel van mondmasker zodra het vies of vochtig wordt, na maximaal vier uur intensief gebruik. Zorg dan ook dat je kind op school verschillende maskers en filters op zak heeft. Niet alleen beschermt een vochtig masker minder goed tegen het virus, het vermindert ook de luchtdoorstroming en maakt het moeilijker om te ademen.

Wat moet er mee in de boekentas?

Gebruik je een stoffen masker, was het dan dagelijks mét wasmiddel bij een zo hoog mogelijke temperatuur die de stof niet beschadigt. Laat het vervolgens volledig drogen vóór het volgende gebruik. Maskers in de (microgolf)oven of diepvries steken, in waterdamp houden, besproeien met alcohol of javel of andere tips die op sociale media circuleren om maskers te desinfecteren, werken niet of zijn schadelijk voor het masker of zelfs je gezondheid.

Zeker als het warm is en je veel zweet, kan je huid geïrriteerd geraken wanneer je lange tijd een mondmasker draagt. Tieners met acne spenderen dus het best extra aandacht aan goede huidverzorging.

Alles over mondmaskers