Dossier

Overweeg je een vape of e-sigaret? Dit moet je weten.

24 november 2022
e-sigaret

Steeds meer mensen gebruiken een e-sigaret of een vape om te stoppen met roken. Is dat wel een goed idee? Is vapen beter dan roken? Welke vape kies je best? Enkele vragen en antwoorden.

Vapen om te stoppen met roken

Als niet-roker begin je beter niet met "vapen" of "dampen". Maar voor rokers kan een e-sigaret of vape een hulpmiddel zijn om te stoppen met roken.

Volgens de Rookenquête 2021 van de Stichting tegen Kanker “dampt” zo’n 10% van de Belgen, waarvan 3% dagelijks. Ze doen het vooral om te stoppen met of minder te roken.

Vapen: veelgestelde vragen

Overweeg jij om een e-sigaret te gebruiken? Een antwoord op enkele vragen waar je misschien mee zit.

 1. Hoe werkt een e-sigaret?
 2. Wat is het verschil tussen een e-sigaret en een vape?
 3. Is vapen goed om te stoppen met roken?
 4. Hoe verslavend zijn e-sigaretten?
 5. Heeft het zin om minder te roken met behulp van een vape? 
 6. Is dampen of vapen beter dan roken?
 7. Is vapen 95 % minder schadelijk dan roken? 
 8. Wat zit er in e-liquid?
 9. Wat is goedkoper: roken of vapen?
 10. Welke e-liquid kies je best?
 11. Welke vape kies je best?

Hoe werkt een e-sigaret?

Een e-sigaret is een toestelletje met een batterij waarmee je een aerosol (damp) kunt produceren om te inhaleren. Die aerosol ontstaat na verhitting van zogenaamde e-liquid, een vloeistof waar aroma’s en eventueel nicotine aan is toegevoegd. 

De e-liquid zit in een reservoir. Die wordt opgeslorpt door een lont gemaakt uit een absorberend materiaal, zoals katoen. De coil (verwarmingselement) warmt deze vloeistof op waardoor deze verdampt.

Wat is het verschil tussen een e-sigaret en vape?

Er is geen verschil. Vape is gewoon een andere naam voor een e-sigaret.

Is vapen goed om te stoppen met roken?

Ja. Volgens een recente analyse van de toonaangevende Cochrane Collaboration zijn er sterke bewijzen dat e-sigaretten (mét nicotine!) zelfs iets beter helpen om te stoppen met roken dan klassieke nicotinevervangers (nicotinepleisters, -kauwgom, -tabletten enz). Studies van langer dan een jaar ontbreken weliswaar. 

Lees meer 

Hoe verslavend zijn e-sigaretten?

Er zijn “matige” bewijzen dat e-sigaretten over het algemeen minder verslavend zijn dan sigaretten, zelfs al vape je een nicotinehoudende vloeistof. Of dit ook opgaat voor de nieuwe modellen die efficiënter nicotine vrijgeven en meer voldoening schenken, moet nog verder worden onderzocht. 

Lees meer

Heeft het zin om minder te roken met behulp van een vape? 

Dat stoppen met roken goed is voor je gezondheid staat buiten kijf. De gezondheidswinst die je daarmee kunt boeken is gigantisch en goed onderzocht. De effecten van minder roken op de gezondheid zijn weliswaar minder onderzocht en tot op heden onduidelijk

Minderen en starten met vapen kan misschien wel een stap in de goede richting zijn die je ertoe aanzet om uiteindelijk toch te stoppen met roken.

Lees meer

Is dampen of vapen beter dan roken?

Ja. Er is ondertussen brede consensus over het feit dat dampen of vapen aanzienlijk minder schadelijk is voor de gezondheid dan roken. 

Lees meer

Is vapen 95 % minder schadelijk dan roken? 

De Britse gezondheidsautoriteiten pakten enkele jaren geleden uit met de stelling dat vapen 95 % minder schadelijk is dan roken. Op dat cijfer kwam echter veel kritiek.

Lees meer

Wat zit er in e-liquid?

Het aanbod aan e-liquids is heel groot en de samenstelling varieert. Er zijn op dit ogenblik meer dan 1800 verschillende ingrediënten geregistreerd bij de FOD Volksgezondheid en die zijn niet allemaal even goed onderzocht. Dat is een probleem.

Lees meer

Roken of vapen: Wat is goedkoper?

Vapen is over het algemeen goedkoper. Een pakje sigaretten per dag roken kost ongeveer € 3000 per jaar. Vapen kost ongeveer twee à drie keer minder.

Lees meer

Welke e-liquid kies je best? 

Om ontwenningsverschijnselen aan te pakken, is het van belang dat je voldoende nicotine binnenkrijgt. Om te stoppen met roken kies je daarom best een e-liquid mét nicotine.

Lees meer

Welke vape kies je best?  

Dat hangt af van wat je wenst. Een podsysteem met voorgevulde patronen is zeer gemakkelijk in gebruik en je kunt er discreet mee vapen zonder dat het opvalt. Maar op de lange termijn is dit systeem meestal duurder dan modellen met een reservoir of tankje dat je zelf moet opvullen. 

Lees meer