Dossier

Hormonale problemen: smeert u ze zichzelf aan?

03 mei 2013
blème hormonaux

Sommige stoffen in cosmetica, de endocriene verstoorders, worden ervan verdacht de werking van onze hormonen te verstoren. Paniek is niet nodig. Wilt u deze stoffen toch liever niet op uw lichaam, lees dan de ingrediëntenlijst. Er zijn talloze cosmetica zonder endocriene verstoorders.

Sommige stoffen in  make-up, nachtcrème, shampoo, scheergel en deodorant worden ervan verdacht de werking van onze hormonen te verstoren. Die endocriene verstoorders komen ook voor in voeding, water, lucht enz. Wetenschappers hebben het nog niet hard kunnen maken, maar men linkt deze stoffen onder andere aan een dalend aantal spermacellen en aan de toename van bepaalde kankers.  

Mogelijke risico's bij gecombineerd gebruik

Slechts 17 mogelijk endocriene verstoorders zijn toegelaten voor het gebruik in cosmetica. Uit een analyse van consumentenorganisaties uit Frankrijk, Zwitserland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk bleek dat geen enkel van de 66 door hen onderzochte cosmetica de wettelijke norm voor endocriene stoffen overschreed, als er al een norm was. Volgens hun onderzoek zou het gelijktijdig gebruik van sommige cosmetica wel gezondheidsrisico kunnen inhouden. Al verdient dit besluit nuancering: de onderzoekers simuleerden immers een "worst case scenario" (veel cosmetica, plus zonnecrème) en geen "gewoon gebruik". Over het algemeen gebruiken Europese vrouwen echter zo'n tien of meer cosmetische producten per dag.

U kunt ze vermijden

  • Bij handzeep, douchegel … is er niet meteen reden tot ongerustheid, daar u die onmiddellijk afspoelt.
  • Paniek is niet nodig, maar als u toch ongerust bent of producten wilt zonder endocriene verstoorders, dan zijn er veel alternatieven.
  • Wilt u voorzichtig zijn, vermijd dan crèmes met ethylhexylmethoxycinnamate, propyl- en butylparabeen.
  • Bij cosmetica die op uw huid blijft, zoals zonnecrème, bodylotion enz, kiest u sowieso beter de variant zonder deze verstoorders.

Wat wij ondertussen doen

Ondertussen blijven wij de kwestie volgen. Wij vragen aan de wetenschappers dat ze blijvend onderzoek doen en dat ze samen met de bevoegde instanties normen vastleggen. Daarbij moeten ze rekening houden met gecombineerd gebruik.