Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Pil tegen burn-out?

02 april 2017
raad

02 april 2017

Mijnheer V. vraagt wat wij vinden van Grintax, een middel bedoeld om een burn-out te voorkomen of te overwinnen.

Steeds meer mensen kampen met een burn-out. Dat is in grote mate te wijten aan veranderingen in onze werkomstandigheden. Maar in plaats van de oorzaak aan te pakken, legt men de bal liever in het kamp van de werknemer, die zich zelf dan via vormingen allerhande zou moeten wapenen tegen burn-out. Wellicht zegt men ons binnenkort dat het een ziekte is waarvoor we antidepressiva moeten slikken.

Trouwens, nu al stelt men ons voor voedingssupplementen te gebruiken, zoals Grintax. Op haar website beveelt de firma het middel aan “vanaf de eerste signalen van professionele vermoeidheid”. Het gaat om tabletten op basis van taurine, caseïne, meloenextract en Siberische-ginseng-extract. Nochtans is “professionele vermoeidheid” bij ons weten geen toegestane gezondheidsclaim op een voedingssupplement.

De reclame verwijst naar een studie die een significante verbetering zou aantonen. De 87 deelnemers, allen met een burn-out, werden in twee groepen onderverdeeld: de ene groep kreeg Grintax, de andere een placebo. Na drie maanden merkten de auteurs meer verbetering bij degenen die het echte middel hadden gehad. Het gaat echter om slechts één studie. Bovendien kregen de deelnemers meermaals de kans om uitgebreid over hun problemen te praten. Zelfs de auteurs van de studie erkennen dat de tabletten geen zin hebben als men tegelijkertijd niet de kans krijgt om uitgebreid de problemen te bespreken. Het slikken van Grintax om een burn-out te voorkomen of te verhelpen, zal u volgens ons niet helpen (alleen de fabrikant wordt er beter van). Prijs: ongeveer € 75 voor een kuur van drie maanden.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2