Nieuws

Huisgemaakte cosmetica kunnen niet tippen aan het echte werk

12 december 2018

Zelf cosmetica maken is hip. Pinterest en YouTube staan boordevol recepten en tips om thuis zelf je dagcrème of shampoo te brouwen. Helaas kan het resultaat zelden tippen aan commerciële producten, die aangenamer zijn in gebruik. Bovendien is het oppassen met allergenen.

Heel wat mensen maken hun eigen shampoo, deodorant of gezichtscrème. Op het internet zijn er duizenden recepten te vinden voor huisgemaakte smeersels, die inspelen op de huidige trend om te weten wat er in onze producten zit en de voorkeur voor natuurlijke, milieuvriendelijke producten. Onze Franse collega's van Que Choisir hebben zes populaire recepten getest en vergeleken met commerciële producten.

De resultaten waren veeleer teleurstellend: sommige ingrediënten kunnen allergische reacties uitlokken en de proefpersonen vonden ook de gebruikservaring van de huisgemaakte cosmetica ondermaats.

Welke ingrediënten vermijd je beter?

Bovendien ligt de prijs van de verschillende ingrediënten een pak hoger dan die van de cosmeticaproducten uit de winkel.

Proefkonijnen waren geen fan

De onderzoekers van Que Choisir gingen aan de slag met zes recepten: ze maakten gezichtscrème, body lotion, douchegel, shampoo, deodorant en tandpasta. Vier van deze producten werden getest op werkzaamheid en drie daarvan scoorden ongeveer even goed als de commerciële producten van Neutrogena, Garnier Ultra Doux en Sanex.

Enkel de tandpasta bevatte te weinig fluor (40 ppm in plaats van het aangeraden fluorgehalte van 1450 ppm) om bescherming te bieden tegen gaatjes. Hij reinigde de tanden wel beter.

Een panel van 20 vrouwen vond de gebruikservaring van de huisgemaakte producten "minder goed tot zelfs rampzalig" in vergelijking met de commerciële varianten. Qua textuur, geur en gevoel op de huid zit je dus beter met een product uit de winkel.

Niet ongevaarlijk

De ingrediëntenlijsten van de huisgemaakte producten waren verontrustender. Maar liefst vijf van de zes recepten bevatten meer ingrediënten die allergische reacties kunnen uitlokken dan hun commerciële tegenhangers, vooral geurstoffen en essentiële oliën. Dat is weliswaar enkel een probleem voor wie allergisch is.

Essentiële of etherische oliën raden we af voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook het Antigifcentrum waarschuwt dat essentiële oliën sterk geconcentreerde producten zijn die buiten het bereik van kinderen moeten worden gehouden.

Feit blijft dat commerciële cosmetica uitvoerig moeten worden getest en aan strikte wettelijke regels moeten voldoen vóór ze op de markt komen. Ze moeten de veiligheid en de stabiliteit van het product kunnen garanderen, en moeten zich houden aan een lijst met goedgekeurde ingrediënten. Huisgemaakte varianten ontsnappen daarentegen aan elke controle; eender wie kan zulke recepten op het internet gooien.

En hoewel de microbiologische kwaliteit van de huisgemaakte cosmetica enkele dagen na het maken ervan oké was, bevatten deze producten geen chemische bewaarmiddelen, waardoor ze vaak minder stabiel en veel minder lang houdbaar zijn. Je moet ze daarom koel en donker bewaren, dus niet in de badkamer, en maakt ook best geen te grote hoeveelheden in één keer.

Behoorlijk prijzig

Sommige ingrediënten voor deze recepten zijn gewoon te koop in de supermarkt, andere moet je dan weer kopen in een gespecialiseerde (web)shop. Voor de prijs moet je alleszins niet zelf aan de slag gaan: één zelfgemaakt product kost maar liefst tien keer meer dan een product uit de winkel.

Tenzij je grote hoeveelheden maakt, is het financieel dus niet interessant, aangezien je de ingrediënten vaak in grotere hoeveelheden moet kopen dan wat je gebruikt voor één product. Pas wanneer je tien producten maakt, zakt de prijs.

Hygiëne is belangrijk

Wil je toch per se zelf aan de slag, dan volg je het best deze tips om problemen te vermijden:

  • Was je handen en je werkplek voor je begint.
  • Ontsmet al je gebruiksvoorwerpen en de container (flesje, potje, ...) die je wilt vullen.
  • Hou essentiële oliën altijd buiten het bereik van kinderen.
  • Bewaar je zelfgemaakte cosmetica koel en donker, en dus niet in de badkamer.
  • Gebruik zelfgemaakte producten onmiddellijk of maak geen te grote hoeveelheden ineens.
  • Schrijf de "productiedatum" op de container en gooi het product weg wanneer het schift of begint te stinken.
  • Gebruik liever flesjes of tubes in plaats van potjes waar je met je vingers in moet. Zo kun je ze langer bewaren.
 

Steun Test Aankoop in de verdediging van de consumenten

Meer dan 300 000 personen net als jij helpen ons dagelijks de belangen te verdedigen van ALLE consumenten. Om deze missie in alle onafhankelijkheid te volbrengen, rekent Test Aankoop, die niet gefinancierd wordt door ondernemingen of de overheid, op de steun van haar abonnees.

 

Elk jaar voeren we meer dan 5 000 testen uit van producten en diensten in onafhankelijke laboratoria, nemen we exclusieve enquêtes af, geven we praktische en juridische adviezen op maat, ondersteunen wij leden bij geschillen met een bedrijf of een organisatie, bemiddelen we bij de openbare en internationale instanties en voeren we campagnes met als bedoeling om jouw stem, de stem van de consument, te laten horen!

 

Door abonnee te worden van Test Aankoop help je ons om verder de rechten te verdedigen in een voortdurend veranderende consumptiemaatschappij.

 Word abonnee

Al geabonneerd? Meld je aan