Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Koopgids

Hoe kies je een deodorant?

13 augustus 2018
Deodorants

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Deodorant” is zonder enige twijfel het woord dat je gebruikt voor het product dat je helpt om de dag okselfris te starten. Maar vandaag de dag is het in de winkel zoeken naar een echte deodorant. Zo'n product bevat alleen stoffen die de transpiratiegeur bestrijden en laat je oksels daardoor lekker ruiken.

Er worden nu veel meer antitranspiranten aangeboden. Dat zijn eigenlijk deo's met een extraatje: ze laten je lekker ruiken én minder zweten aan je oksels. De activiteit van de zweetklieren wordt afgeremd door een fijn laagje aluminiumzout en zo kunnen de bacteriën de typische transpiratiegeur niet vrijgeven die ze normaliter veroorzaken.

Er wordt soms beweerd dat producten met aluminium kunnen leiden tot ernstige ziektes zoals borstkanker, alzheimer en parkinson. Aluminium in een hoge dosis is inderdaad toxisch. Maar het aluminiumgehalte in cosmetica is zo laag dat de kans miniem is dat het kankerverwekkend is. Volgens het Europees Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid is niet bewezen dat antitranspiranten met aluminium het risico op die nare ziektes verhoogt. Die instantie vindt geen verdere studies die de link met borstkanker bewijzen. Er is dus geen reden tot paniek. Dat aluminium komt je lichaam niet binnen, het sluit alleen de zweetklieren af. Het enige wat we afraden, is een antitranspirant aanbrengen wanneer de oksel een wondje vertoont of geïrriteerd is of na het scheren of epileren van de oksels.

De drie belangrijkste aspecten die je van een deodorant/antitranspirant verwacht, zijn:

  • geen onwelriekende oksels,
  • geen okselvijvers door overdreven transpiratie,
  • geen vlekken op de kleren.

Let wel! Vergeet niet dat zo’n product slechts een hulpmiddel is. Om de transpiratiegeur te bestrijden volstaat het in de eerste plaats om je oksels met water en zeep te wassen. Ook het epileren van de oksels helpt, want zo kan het zweet niet aan de haartjes blijven kleven.