Koopgids

Hoe kies je een antitranspirant/deodorant?

07 september 2022
Deodorants

Iedere dag gebruiken we producten om onze oksels fris te houden. Maar waar moet je op letten bij je keuze? Kies je voor een deodorant of antitranspirant? En hoe vind je het geschikte product voor jouw lijf? Wij geven uitleg en advies.

Inleiding

 

Gebruik jij ook iedere morgen voor je thuis vertrekt nog even snel je "deodorant"? Toch is het eigenlijk ietwat verwonderlijk dat we dat moeten doen. Zweet is immers geurloos. Sommige bacteriën breken echter de eiwitten in ons zweet af, waardoor de typische zweetgeur ontstaat.

Je oksels dagelijks wassen met water en zeep is de beste preventie. Ook kan het helpen om je oksels te scheren, zodat het zweet niet aan de haartjes kan blijven kleven.

 

Zweet is geurloos. Het zijn bacteriën die de typische zweetgeur veroorzaken.

 

Doorheen de dag kan een antitranspirant of deodorant helpen om de nare geurtjes weg te houden. Maar hoe maak je een goede keuze uit het immense gamma in de winkel? Wij helpen je in dit dossier graag op weg.

De meeste producten op de markt zijn eigenlijk antitranspiranten. Dat betekent dat ze niet alleen zweetgeurtjes maskeren, maar ook effectief de zweetproductie tegengaan. Ontdek welke jij nodig hebt.

Zweten is een natuurlijke lichaamsfunctie. Zo kan de overtollige warmte ontsnappen en kan onze lichaamstemperatuur zo constant mogelijk worden gehouden. Onaangename geuren worden niet veroorzaakt door het zweet zelf, maar door het contact van het zweet met bepaalde bacteriën op je huid.

Een antitranspirant moet je oksels fris doen ruiken én je minder doen zweten, en dat allemaal zonder vlekken achter te laten op je kleren. Wij houden in onze tests rekening met alledrie deze aspecten.

Wie een gevoelige huid of gekende allergieën heeft, checkt maar beter de ingrediëntenlijst van een antitranspirant of deodorant om reacties te vermijden.

Al onze geteste deodorants en antitranspiranten werden uitgeprobeerd door tientallen vrouwelijke en mannelijke proefkonijnen. Wij hielden in onze eindscore rekening met hun favorieten.

Sprays krijgen een betere milieuscore dan glazen rollers. Ze zorgen ervoor dat er minder product verloren gaat en ze wegen ook minder, waardoor hun milieu-impact kleiner is. Nog beter gebruik je herbruikbare of kartonnen verpakkingen, of een deo in blokvorm.

Onnodig om veel geld neer te tellen voor een antitranspirant of deodorant. Wij vonden de beste exemplaren gewoon in de supermarkt voor enkele euro's.

Wie onze resultaten naast die van de Yuka-app legt, zal opmerken dat zij heel andere scores uitdelen. Onthou echter dat zij geen laboratorium- of gebruikerstests doen, en enkel de ingrediënten beoordelen. Bovendien houden wij ook rekening met de prijs, waardoor je veel genuanceerder beeld krijgt.