Hoe wij testen

Hoe testen wij handcrèmes?

09 december 2021
handencrème

Een hydraterende handcrème vinden is niet zo moeilijk. Wij hebben er 13 getest en ze kwijten zich bijna allemaal redelijk tot zeer goed van hun taak. Er eentje vinden die geen vies vet laagje achterlaat, is daarentegen een grotere uitdaging.

Voor deze test namen wij 13 handcrèmes onder de loep. De producten kwamen uit de apotheek, de supermarkt, de drogisterij of specifieke winkels zoals L’Occitane en Provence of Yves Rocher. Die diversiteit in aankooppunten verklaart meteen ook de – soms grote – prijsverschillen. Die prijs zegt echter niets over de kwaliteit.

Het onderzoek bestond uit meerdere delen: testen in het labo, een gebruikerstest, een analyse van het etiket en een controle op de aanwezigheid mogelijk schadelijke ingrediënten via de ingrediëntenlijst. 

Hydratatie en vochtbalans

Handcrème bestrijdt uitdroging op twee vlakken. Een ideale handcrème hydrateert niet alleen, maar beschermt ook tegen vochtverdamping en -verlies. Wij testten beide aspecten in het labo en combineerden de resultaten tot één score.

Twintig proefpersonen brachten de handcrèmes aan op hun huid (voorarm). De verpakking van de producten werd afgedekt zodat merknamen niet zichtbaar waren. Op de laboresultaten werder statische analyses uitgevoerd.

Hydratatie

Met een corneometer maten we vooraf en na twee weken gebruik van de handcrème (‘s morgens en ‘s avonds) de hydratatie van de huid van de proefpersonen. We vergeleken de resultaten met die van een vochtinbrengende crème.

hydratatie

Vochtbalans

Met een tewameter maten we vooraf en na twee weken gebruik van de handcrème (‘s morgens en ‘s avonds) de vochtverdamping en vochtverlies van de huid van de proefpersonen.

Vochtbalans

Gebruikerstest

Voor de gebruikerstest deden we een beroep op 30 vrouwen van verschillende leeftijden, die het gewend waren om cosmetica te gebruiken. Zij gebruikten de handcrèmes en vulden vervolgens een vragenlijst in. Net zoals bij de labotest werden de verpakkingen van de producten afgedekt, zodat de merknamen niet zichtbaar waren. De proefpersonen kenden een algemene beoordeling toe aan de producten en gaven aan of ze het product al dan niet zouden aankopen. We vroegen ook specifiek naar volgende aspecten:

  • Aanbrengen op de huid;
  • Uitsmeren;
  • Absorptie door de huid;
  • Textuur;
  • Geur;
  • Zacht gevoel van de huid;
  • Gevoel van hydratatie.

We lieten de crèmes vijf minuten inwerken en stelden vervolgens de vraag of ze hem niet te kleverig of te vettig vonden. We lieten de proefpersonen ook een glas vastnemen om te zien of er sporen op het glas achterbleven.

Analyse van het etiket

We testten niet enkel de crèmes zelf, we nemen ook de verpakking onder de loep. Daarbij letten we op volgende aspecten:

  • De fabrikant en zijn contactgegevens (wettelijk verplicht);
  • Houdbaarheidsdatum;
  • Ongegronde of misleidende claims;
  • (Leesbaarheid van) de ingrediëntenlijst;
  • Informatie in beide landstalen.

Ingrediënten

We kijken na of het product parfum bevat of een of meerdere van de 25 substanties die allergische reactie zouden kunnen veroorzaken. Dit is louter informatief en wordt niet beoordeeld. We controleren eveneens of er in de producten erkende hormoonverstoorders of andere mogelijke schadelijke ingrediënten aanwezig zijn. We baseren ons op adviezen die uitgeschreven zijn door het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (SCCS) van de Europese Unie. De aanwezigheid van zulke ingrediënten laat zich voelen in de eindscore.

Alle factoren samen resulteren in een eindscore op 100.