Antwoord van expert

Staan mijn voorschriften online?

13 april 2022

Sinds begin deze week kun je je voorschriften voor geneesmiddelen zelf terugvinden in een app van de overheid. Handig, want je krijgt vaak zelf geen papieren bewijs meer mee. Gebruik je geen apps, dan kun je ze ook elders vinden. Onze gezondheidsexperte, Martine Van Hecke, geeft uitleg.

Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Martine Van Hecke
Gezondheidsexperte
Je hebt nog altijd recht op een papieren bewijs. Maar ook online kun je je voorschriften zelf terugvinden.

"Sinds september 2021 zijn artsen inderdaad niet meer verplicht om een papieren bewijs mee te geven wanneer ze geneesmiddelen voorschrijven", legt onze gezondheidsexperte Martine Van Hecke uit. "Het voorschrift wordt naar een centrale server verstuurd waar je apotheker het kan downloaden. Je kunt je voorschriften wel nog online terugvinden. Onder meer via één van de niet-commerciële platformen. Zo is er één centrale toegangspoort die door alle landgenoten kan worden gebruikt: Mijn gezondheid.be."

"Daarnaast zijn er enkele regionale platformen: MyHealthViewer in Vlaanderen, Brussels Gezondheidsnetwerk in Brussel en Réseau Santé Wallon in Wallonië. Er is ook nog een commercieel platform, Helena."

"Gebruik je liever een mobiele applicatie? Dan kun je de app van de overheid, Mijn Geneesmiddelen, downloaden (Android of iOS). Er zijn ook nog enkele andere commerciële apps zoals Voorschrift op zak. Via al deze apps en websites kun je je voorschriften raadplegen, maar je kunt er ook praktische zaken mee regelen zoals je geneesmiddel reserveren in een apotheek naar keuze."

Maar hoe haal je je geneesmiddel dan op in de apotheek zonder zo’n papieren bewijs? "Dat kan via je elektronische identiteitskaart of via een app. Met de overheidsapp kan dat in elke apotheek, maar de commerciële applicaties worden niet in iedere apotheek ondersteund. Gebruik je je e-ID, dan kan je apotheker de volledige lijst van jouw voorschriften zien. Wil je dat liever niet, dan kun je op één van de platformen of in de applicatie van de overheid één of meerdere voorschriften afschermen voor je apotheker."

"Tot slot is het belangrijk om te weten dat jij nog altijd het recht hebt om een papieren bewijs te krijgen als je arts iets voorschrijft. Zegt die digitale weg je niets en stelt je arts het zelf niet voor, vraag er dan zelf naar."