Elektronisch voorschrift: dit moet je weten

Wat is er veranderd?
Sinds 1 november 2019 is je voorschrift drie maanden uitvoerbaar. Voorheen kon je met een voorschrift je medicatie eender wanneer gaan afhalen bij je apotheker, zelfs jaren later. Het werd echter slechts terugbetaald als je dit binnen de drie maanden na voorschrijven deed. Dat onderscheid is dus verdwenen. De uiterste datum van uitvoerbaarheid wordt vermeld op het voorschrift en bewijs van voorschrift.
Sinds 1 januari 2020 is het elektronisch voorschrift verplicht. Artsen die op 1 januari 2020 de leeftijd van 64 jaar hebben bereikt, mogen echter verder blijven voorschrijven op papier. Ook buiten de praktijk (bv. bij huisbezoeken) zal dit nog op papier gebeuren. De papieren voorschriften die werden opgesteld voor 1 januari blijven nog (beperkt) geldig.
Hoe werkt zo’n elektronisch voorschrift nu eigenlijk?
De arts geeft via zijn software in welke medicatie je nodig hebt en ondertekent het voorschrift met zijn/haar e-ID. Het voorschrift wordt vervolgens naar een beveiligde server gestuurd. Als patiënt krijg je geen voorschrift meer mee naar huis, maar wel het “bewijs van elektronisch voorschrift”. Hierop staat een unieke barcode afgedrukt, alsook een overzicht van wat er werd voorgeschreven. Met dit bewijs ga je naar een apotheker naar keuze. Deze scant de code op het bewijs en krijgt zo toegang tot jouw elektronisch voorschrift.
De apotheker krijgt hiermee enkel toegang tot dat voorschrift. Wil je dat hij daarnaast ook een overzicht heeft van jouw geneesmiddelengebruik via het “Gedeeld farmaceutisch dossier”, dan moet je hem hiervoor zelf je toestemming geven met je e-ID.
Waar kan ik mijn elektronisch voorschrift zelf raadplegen?
Surf naar www.mijngezondheid.belgie.be en meld je aan. Klik vervolgens op “Gezondheidsgegevens” en “Openstaande medicatievoorschriften”. Je vindt er een overzicht van alle elektronische voorschriften die je nog niet hebt afgehaald. Heb je je medicatie afgehaald, dan verdwijnt het voorschrift uit deze lijst.
Ben je je bewijs van elektronisch voorschrift kwijt, dan kun je via dit systeem met je smartphone een duidelijke foto nemen of de letters en cijfers onder de code noteren. Dat volstaat voor je apotheker om je voorschrift te kunnen ophalen. Vergeet in dat geval zeker je e-ID niet, zodat je apotheker kan controleren dat het voorschrift zeker voor jou is bestemd.