Dossier

Zwangerschapsvergiftiging, wat nu?

12 mei 2022

Zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapshypertensie is een ernstige complicatie met mogelijk fatale gevolgen voor zowel moeder als kind. Soms zijn er helemaal geen symptomen, maar eiwitten in de urine en een hoge bloeddruk zijn alarmsignalen.

Wat is zwangerschapsvergiftiging?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft zwangerschapsvergiftiging niets met vergiftiging te maken. De benaming is historisch gegroeid, omdat men vroeger dacht dat de aandoening werd veroorzaakt door een gif in de bloedbaan. Inmiddels is het een verzamelnaam geworden voor vier verschillende ziektebeelden die worden veroorzaakt door een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Wat is een hoge bloeddruk?

Ernstig voor moeder en kind

Dat idee is inmiddels achterhaald: zwangerschapsvergiftiging is eigenlijk een probleem van te hoge bloeddruk. Vandaar het (wetenschappelijk correctere) synoniem zwangerschapshypertensie ("hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap).

De complicatie duikt meestal op tussen 20 en 24 weken zwangerschap, terwijl de moeder in spe voordien altijd een normale bloeddruk had. Het kan ernstige en zelfs fatale gevolgen hebben voor zowel moeder als kind. Nauwgezette opvolging is noodzakelijk, en in ernstigere gevallen is een ziekenhuisopname onvermijdelijk.

Zwangerschapsvergiftiging is eigenlijk een verzamelnaam voor vier verschillende zwangerschapscomplicaties die het gevolg zijn van een hoge bloeddruk: zwangerschapshypertensie, pre-eclampsie, HELLP-syndroom en eclampsie. Zo’n 10 tot 15% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met een van deze vormen. Elk ziektebeeld heeft andere symptomen, en de behandeling hangt af van de complicaties die optreden. 

 

Soms zijn er helemaal geen symptomen van zwangerschapsvergiftiging, maar eiwitten in de urine en een hoge bloeddruk zijn alarmsignalen.

De precieze oorzaak van zwangerschapsvergiftiging is (nog) niet bekend. Er zijn wel een aantal risicofactoren.

Tijdens je zwangerschapscontroles zal je gynaecoloog screenen op zwangerschapsvergiftiging door je bloeddruk te nemen en je urine te testen.

Zwangerschapsvergiftiging valt niet te genezen. Men kan wel de symptomen en de (mogelijk fatale) gevolgen bestrijden. De ernst van de ziekte bepaalt de behandeling, maar doorgaans probeert men vooral de zwangerschap zo lang mogelijk te rekken. Vaak is een ziekenhuisopname nodig.