Nieuws

Pas op met refluxmedicatie bij baby’s

16 februari 2023
baby reflux

Steeds meer baby’s krijgen maagzuurremmers tegen reflux, blijkt uit cijfers van het RIZIV. Toch zijn zulke geneesmiddelen vaak overbodig, en verre van onschuldig. Ze vergroten het risico op astma, hooikoorts en eczeem. Geef dan ook enkel refluxmedicatie wanneer je kindje vermagert of niet wil eten.

Maagzuurremmers lijken dan misschien wel verlichting te bieden voor baby's met reflux, maar ze kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Ze worden dus beter alleen gebruikt als het echt niet anders kan. Refluxmedicatie zou immers de darmflora van ontwikkelende baby's kunnen verstoren, waardoor kinderen later een groter risico hebben op astma, hooikoorts en eczeem.

"Verborgen" reflux bestaat niet

Bij reflux vloeit de zure maaginhoud terug naar de slokdarm of de mond. Het komt zeer vaak voor, zeker bij zuigelingen die "teruggeven", en veroorzaakt meestal geen of weinig klachten.

Artsen schrijven echter in ons land veelvuldig, zonder verder onderzoek en dus vaak volkomen overbodig maagzuurremmers voor tegen "verborgen" reflux bij baby's, een term die wetenschappelijk gezien geeneens bestaat maar in de volksmond en populaire media vaak wordt gebruikt. 

Volgens nieuwe cijfers van het RIZIV kregen in 2021 — tegen de richtlijnen kindergeneeskunde in — bijna 5 000 baby'tjes omeprazol voorgeschreven, een populaire maagzuurremmer. Nochtans waarschuwen onderzoekers al jaren voor de toename van astma bij kindjes die als baby maagzuurremmers kregen.

Ontdek de bijwerkingen van jouw medicatie

Bijwerkingen van maagzuurremmers op lange termijn

Een nieuw onderzoek bij meer dan één miljoen kinderen die tijdens de eerste twee levensjaren refluxmedicatie kregen, toont aan dat deze geneesmiddelen het risico op astma verhogen met 44 %, dat op hooikoorts met 40 % en dat op eczeem met 12 %.

Vermoedelijk verstoren maagzuurremmers de normale ontwikkeling van de darmflora van zuigelingen, wat vervolgens de ontwikkeling van het afweersysteem beïnvloedt.

Zulke refluxmedicatie moet dan ook voorbehouden blijven voor ernstige en voldoende onderzochte gevallen: wanneer het kindje niet alleen veel huilt en melk teruggeeft, maar ook vermagert, prikkelbaar is, niet wil eten of niet goed ontwikkelt. In dat geval kan het gaan om "refluxziekte" en ga je beter langs een arts.

Wat te doen bij reflux

Melk teruggeven en huilen zijn perfect normaal in het eerste levensjaar. De sluiting tussen slokdarm en maag werkt bij zuigelingen nog niet goed, maar dat lost zich tegen de eerste verjaardag vanzelf op. De teruggegeven melk is niet zuur of schadelijk voor de slokdarm, en medicatie is dan ook zelden nodig.

  • Laat de baby niet te plat liggen tijdens de voeding;
  • Hou het kindje rechtop na de voeding en laat het niet te bruusk bewegen;
  • Laat het goed boeren;
  • Laat je baby niet te gulzig drinken, of geef vaker kleinere voedingen;
  • Geef je poedermelk, dan kun je een ander merk proberen of een indikkend product toevoegen (bv. johannesbroodpitmeel).

Zelf last van reflux?

Bij volwassenen is reflux daarentegen niet normaal, voor hen kunnen maagzuurremmers wel aangewezen zijn.