Nieuws

Marketingclaims op babymelk: wat zeggen de feiten?

24 maart 2023

Jonge ouders worden overstelpt door agressieve en misleidende reclames voor flessenmelk, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Iets wat regelrecht indruist tegen de bestaande internationale gedragscode hieromtrent én nadelige gevolgen kan hebben voor moeder en kind. 

Resultaten van WHO-onderzoek naar babymelk en marketingclaims

Jonge ouders grijpen te snel naar flessenmelk. En dat komt voor een groot stuk door de agressieve en zelfs misleidende reclame van producenten van flessenmelk. Tot dat verontrustend besluit kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na een grootschalig onderzoek in verschillende landen.

Producenten van babymelk gebruiken manipulatieve marketingtechnieken om op de twijfels en angsten van ouders in te spelen. Uit het onderzoek viel bijvoorbeeld op dat jonge mama's op sociale media bestookt worden met posts die flessenmelk aanprijzen of zelfs de "gevaren van borstvoeding" in de kijker zetten. Zo wordt gesuggereerd dat flessenmelk helpt bij veel voorkomend (en normaal) babygedrag zoals huilbuien, krampen of een moeilijke nachtrust, en zelfs de immuniteit en ontwikkeling van de hersenen stimuleert. Daartegenover zou borstvoeding onvoldoende zijn voor kinderen ouder dan een jaar, en de kwaliteit van de moedermelk zou afnemen met de tijd. Het gaat hier echter in het gros van de gevallen om informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is. Erg misleidend dus.

De aanbevelingen van de WHO voor babymelk

Nochtans zijn de aanbevelingen van de WHO helemaal anders. Zij raden aan om de eerste zes maanden exclusief borstvoeding te geven en nadien, in combinatie met bijvoeding, zelfs tot de leeftijd van twee jaar of zelfs langer als dat zowel voor mama als kind een haalbare kaart is.

De eerste zes maanden heeft je kindje het meeste baat bij uitsluitend borstvoeding.

De impact van marketingclaims op de keuze van ouders voor babymelk

Jonge ouders nemen beslissingen over babyvoeding op basis van informatie die zij ontvangen. De industrie achter de flessenmelk is echter gigantisch. Ze genereert op dit moment een omzet van zo'n slordige 50 miljard euro per jaar. Jaarlijks vloeien er dan ook miljoenen euro's naar opdringerige en ronduit onjuiste reclames om flessenmelk aan te prijzen bij jonge mama's. Zulke praktijken ondermijnen het vertrouwen van ouders in borstvoeding en doen alle inspanningen om het geven van borstvoeding te stimuleren teniet. Bovendien druisen ze ook in tegen de Internationale Code voor het op de Markt brengen van Vervangingsmiddelen voor Moedermelk. Die code is in het verleden net ingevoerd om jonge ouders te beschermen tegen zulke agressieve praktijken van de industrie. 

Waarom borstvoeding nog steeds de beste optie is voor zuigelingen

De voordelen van borstvoeding voor zuigelingen

Borstvoeding is, indien mogelijk, de beste keuze voor je kindje. Moedermelk heeft een unieke samenstelling die steeds is aangepast aan de behoefte van je baby en bevat alle nodige voedingsstoffen in de meest optimale verhouding. Bovendien bevat het beschermende antistoffen die bijdragen aan het immuunsysteem en je kindje een goede bescherming bieden tegen allerlei infecties.

In de eerste levensjaren lijkt borstvoeding gepaard te gaan met een verminderd risico op oor- en longontsteking, zelfs wanneer gestopt wordt met borstvoeding. Studies suggereren verder dat borstvoeding op lange termijn kan beschermen tegen verschillende chronische ziekten zoals diabetes, inflammatoire darmziekten, obesitas, astma, eczeem, allergieën en voedselintoleranties, maar hiervoor is geen sluitend wetenschappelijk bewijs.

De voordelen van borstvoeding voor moeders

Ook voor de mama biedt borstvoeding tal van voordelen. Zo herstelt je baarmoeder sneller, waardoor er minder bloedverlies is na de bevalling. Als je langdurig borstvoeding geeft, verklein je op lange termijn mogelijk de kans op:

  • diabetes type 2
  • borst-, eierstok- en baarmoederkanker
  • hart- en vaatziekten

Het effect van borstvoeding op postnatale depressie, het verlies van zwangerschapskilo’s en osteoporose is tot nog toe onduidelijk.