Nieuws

KBC wil geldafhalingen aan nieuwe automaten betalend maken

27 september 2021
batopin kbc geldafhaling

Amper zijn de details over de nieuwe Batopin-automaten van de vier grootbanken bekendgemaakt of KBC laat weten dat ze de automaten niet beschouwt als haar eigen netwerk. Sommige geldafhalingen zullen dus betalend zijn. Onze vrees wordt bewaarheid.

Nog maar enkele dagen geleden deelden we onze bezorgdheid over het Batopin-project. De grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC gaan hun 5 000 geldautomaten ontmantelen tegen eind 2024. Ze worden vervangen door 2 000 à 2 400 “neutrale” automaten. Wij maakten ons zorgen over de nabijheid van de automaten voor de consument, de criteria voor de inplanting en de mogelijke kosten voor een geldafhaling.

Betalend, want niet KBC

KBC laat nu doodleuk weten dat ze de Batopin-automaten niet beschouwt als haar eigen netwerk. Voor een deel van de KBC-klanten zijn geldafhalingen aan de automaten van andere banken echter betalend.

KBC besluit eerst om haar geldautomaten op te doeken, gaat dan samen met de andere grootbanken nieuwe automaten installeren op andere plaatsen en zegt nu dat geldafhalingen betalend zullen zijn omdat deze automaten niet tot haar netwerk behoren.

Toezicht en inspraak

Wij menen dat de consument gemakkelijk en kosteloos moet kunnen beschikken over zijn eigen geld. Dat is een basisdienst die de banken moeten leveren, aangezien ze het monopolie op gelddeposito’s hebben.

De houding van KBC is inconsequent en onaanvaardbaar. We gaan minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (die het project al heeft veroordeeld als “onvoldoende”) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem interpelleren en vragen om omkadering en overleg.