Nieuws

De weg naar een geldautomaat wordt veel langer

22 september 2021
geldautomaat, afhaling, batopin

De vier grootbanken gaan de helft van hun geldautomaten verwijderen. Heel wat consumenten zullen meer moeite moeten doen om aan hun eigen geld te raken en bovendien vrezen we dat deze dienst betalend zal worden. Wij verzetten ons tegen deze besparingsactie.

Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC hebben momenteel zo’n 5 000 geldautomaten (73 % van de markt). Tegen eind 2024 zullen ze worden vervangen door 2 000 à 2 400 "neutrale" automaten onder het label Batopin. De banken maken zich sterk dat de automaten worden ingeplant op strategische plaatsen, zodat 95 % van de bevolking op hooguit 5 km van zijn huis een flappentapper vindt.

Belgen houden van cash

Het argument van de banken is bekend: de automaten kosten veel geld en worden steeds minder gebruikt vanwege de opmars van elektronische betalingen. Ze vertellen er niet bij dat het aantal geldautomaten sowieso afneemt omdat de banken ook steeds meer kantoren sluiten.

Bovendien tonen diverse enquêtes aan dat Belgen absoluut de keuze tussen cash en elektronisch geld willen behouden.

Wat wij willen

  • We betreuren dat de vier grootbanken ons niet hebben betrokken bij hun plannen, die zonder enige transparantie zijn uitgewerkt.
  • We vinden dat de afstand (5 km) naar de dichtstbijzijnde automaat niet het enige criterium mag zijn voor de keuze van de locatie. Ze moeten worden geïnstalleerd in winkelzones waar de behoefte aan cash groot is, de locatie moet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en rekening houden met de bevolkingsdichtheid.
  • Geldautomaten zijn een basisdienst van de banken. De consument moet vrij en gemakkelijk zijn eigen geld kunnen afhalen. Wij vragen daarom dat de verwijdering van automaten wordt opgeschort.
  • Aangezien de banken solo spelen, moet de overheid toezien op de plaatsing van de nieuwe automaten.
  • Geld afhalen moet gratis blijven. In onze petitie voor betaalbare bankdiensten (die door 28 000 mensen werd ondertekend) vroegen we om vijf gratis afhalingen per maand aan eender welke automaat.